Vijesti ROMI.HR

/
Print - NOVE ZAGREBAČKE STPENDIJE ROMIMA

NATJEČAJ GRADA ZAGREBA ZA STIPENDIJE ROMIMA

5. 11. 2019.
NOVE ZAGREBAČKE STPENDIJE ROMIMA

Objavljena je odluka Grada Zagreba o otvaranju javnog natječaja za dodjelu stipendija romskim učenicima za školsku 2019./2020. godinu. Rok za predaju molbi je četvrtak, 7. studenog 2019. godine.

ROMI.HR

Grad Zagreb stipendije dodjeljuje učenicima i studentima, pripadnicima romske nacionalne manjine, od školske odnosno akademske 2012./2013. godine, a studentima poslijediplomskih studija od akademske 2018./2019. godine.

Stipendije se dodjeljuju, kako je navedeno, s ciljem poticanja pripadnika romske nacionalne manjine na završavanje srednje škole, kao i na nastavak školovanja u sustavu visokog obrazovanja.

Uvjeti, postupak i kriteriji za dodjelu Stipendije propisani su Odlukom o Stipendiji Grada Zagreba za učenike i studente pripadnike romske nacionalne manjine objavljenom u Službenom glasniku Grada Zagreba broj 11 iz 2018. godine.

Temeljem navedene Odluke stipendije se dodjeljuju na temelju natječaja. Gradonačelnik Grada Zagreba odlučuje o raspisivanju i objavi natječaja. Natječaj za učenike bi se trebao objavljivati do kraja rujna, a za studente do kraja listopada. O dodjeli Stipendije odlučuje Povjerenstvo za dodjelu Stipendije Grada Zagreba, koje imenuje Gradska skupština Grada Zagreba.

Visina stipendije je utvrđena na način da stipendija koja se dodjeljuje učenicima iznosi 35%, a studentima 50% odnosno 60% ako se dodjeljuje studentima poslijediplomskih studija prosječne neto plaće u Gradu Zagrebu za razdoblje siječanj - kolovoz godine u kojoj se natječaj za stipendiju raspisuje. Ukupan iznos osiguran u proračunu Grada Zagreba za stipendije je 2 milijuna kuna.

Do sada je Grad Zagreb dodijelio 231 stipendije pripadnicima romske nacionalne manjine i to 213 učenicima i 18 studentima. Za te stipendije je izdvojeno ukupno 5.900.000 kuna.

Tekst Natječaja i dodatne informacije i obrasci mogu se pronaći OVDJE.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti