Vijesti ROMI.HR

/
Print - OBITELJ, TEMELJ DRUŠTVA

DAN OBITELJI

15. 5. 2019.
OBITELJ, TEMELJ DRUŠTVA

Međunarodni dan obitelji proglasili su Ujedinjeni narodi 1989. godine, a u svijetu je prvi put obilježen 15. svibnja 1994. godine pod sloganom “Da obiteljski dan ne čine stvari nego topli i bliski odnosi roditelja i djece”. Ovaj slogan odražava značaja što ga međunarodna zajednica pridaje ili bi trebala pridavati obitelji kao temeljnoj sastavnici društva.

Autor: Miloš Kuzmanović

Obitelj je temelj svake zajednice od početaka civilizacije. Romski narod, zbog svoje povijesti i okolnosti u kojima živi obitelji duguje svoj opstanak. Kako Romi nemaju svoju državu obitelji, a posebno proširene obitelji su na stoljetnim putovanjima bile čuvar nacionalnog identiteta, jezika, kulture i tradicija romskog naroda. Obitelji odnosno proširene obitelji su bile najčešće jedino okruženje u kojima su se Romi osjećali slobodno i sigurno. U kojima su tražili i pronalazili zaštitu od rasizma i drugih oblika diskriminacije, podršku u ekonomskim teškoćama i prostor u kojemu su mogli nastavljati svoje tradicije. Stoga svako oslabljivanje položaja i uloge obitelji u našem vremenu posebno jako pogađa romski narod i ostavlja ga bez jedine društvene strukture u kojoj je opstajao i razvijao se kroz dugo razdoblje romske povijesti od odlaska iz Indije.

Naravno, romski narod nije jedini koga pogađaju nastojanja da se mjesto i uloga obitelji u društvu umanji i relativizira. Ta nastojanja pogađaju sve narode, posebno one koji su brojčano manji, a najviše dijelove pojedinih naroda koji kao nacionalne manjine žive u drugim državama.

Dan obitelji prvi put održan 15. svibnja 1994. godine. Taj dan je bila nedjelja, pa je preporučeno da obilježavanje Dana obitelji i narednih godina bude 15. svibnja, ali je omogućena i fleksibilnost, tj. mogućnost prilagodbe lokalnim prilikama i mogućnostima, kako bi organizatori u svakom državi prema lokalnim okolnostima odlučili hoće li Dan obitelji obilježavati 15. svibnja ili neki drugi dan. Preporuka vezana za nedjelju je vezana i uz činjenicu da je nedjelja, bar u područjima koja baštine kršćansku tradiciju, najčešće jedini preostali dan odmora odnosno dan kada su svi članovi obitelji na okupu. Tradicija je to koja se i u našem području održava kroz tradicije mnogih obitelji da se okupe na nedjeljnom ručku.

Međunarodni dan obitelji se počeo obilježavati s ciljem da se naglasi važnost obitelji kao temelja i osnovnog elementa svakog društva, tj. da se potakne djelovanje društva u korist obitelji, donošenje odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitetu života obitelji, te pružanje podrške i uvažavanja obiteljskog života, obiteljskih tradicija i običaja.

Svake godine se raznim događajima obilježava ovaj dan čime se prisjećamo, da je obitelj temelj današnjeg društva, da se iz obitelji i obiteljskog okruženja stvaraju ljudi sa svojim karakterom, stavovima i vjerovanjima.

Međunarodni dan obitelji prigoda je da se istakne važnost obitelji kao temeljne ljudske zajednice. Obitelj je važna za očuvanje odgojnih, kulturnih, emocionalnih, moralnih i običajnih vrijednosti, ali i atmosfere zajedništva, tolerancije, duhovne izgrađenosti do očuvanja i razvoja socijalne i ekonomske sigurnosti kako svojih članova tako i zajednice.

U današnje vrijeme, gdje članovi obitelji vrlo često nemaju ni vremena ni uvjeta da se razvijaju u zajedništvu i toleranciji, jako je važno osvijestiti koliko je obitelj važna, koliko su nam važni naši roditelji, braća, sestre, djeca, bake, djedovi... Svi su oni dio svakog pojedinog ljudskog bića, svi su oni važni u razvoju osobnosti pojedinca, te što kvalitetniju, tolerantniju, povezaniju obitelj imamo, veće su šanse da ćemo imati i kvalitetnije, tolerantnije i solidarnije društvo.

Zahvaljujući zdravim obiteljima društvo napreduje i jača. Sve države su pozvane da svojim obiteljima garantiraju jednakost i ljudska prava, potiču zajedništvo u obavljaju kućanskih poslova i odgovornosti uz eliminiranje svake diskriminacije po spolu, pružaju im mogućnost zapošljavanja, omoguće im obrazovanje i pomognu im da same brinu o sebi i pridonose razvoju društva.

Ovim poticajnim ciljevima želi se naglasiti da se bitna obilježja čovječanstva uključujući zajedništvo, toleranciju, demokraciju i svjetski mir počinju izgrađivati u obitelji.

Kao i mnogim državama svijeta i u hrvatskom Ustavu i zakonima obitelj je nominalno zaštićena, ali ta zaštita u vremenu u kojemu živimo nije dostatna. Obitelj i njena uloga kao osnovnog gradivnog tkiva društva je ugrožena i ugrožava se s mnogih strana. Različitim ideologijama u nedavnoj prošlosti, ali na žalost i u sadašnjosti obitelj smeta i vide je kao prepreku u prilagođavanju društva svojim potrebama i interesima.

Zanimljivo je da prema brojnim istraživanjima obiteljski život rezultira i s dužim životnim vijekom pojedinaca.

Međunarodni dan obitelji je prilika da poželimo sreću svim romskim i svim drugim obiteljima, svim majkama i očevima i svoj djeci, a svima koji nemaju sreću da imaju svoje obitelji želimo da ih steknu odnosno da ih stvore te da svi ulože najveći trud kako bi njihove obitelji bile dobre i uspješne.

 

Galerija slika:

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti