Vijesti ROMI.HR

/
Print - PAPA OSUDIO KSENOFOBIJU I DISKRIMINACIJU ROMA

PAPA I ROMI

11. 1. 2016.
Papa PAPA OSUDIO KSENOFOBIJU I DISKRIMINACIJU ROMA
Foto: HINA
PAPA OSUDIO KSENOFOBIJU I DISKRIMINACIJU ROMA
Autor: HINA

Papa Franjo osudio je ksenofobiju i diskriminaciju europskih Roma, ali je rekao da i oni moraju napraviti svoj dio, i to poštovanjem zakona i slanjem djece u školu.

Papa je to rekao na audijenciji koja je 26. listopada 2015. održana za nekoliko tisuća Roma, Sinta i pripadnika drugih nomadskih naroda koju je obilježio ples flamenco i tradicionalni zvuci violine i španjolske gitare.

Sveti Otac, koji je posjetio nekoliko nomadskih kampova u predgrađu Rima otkako je ustoličen 2013., osudio je nesigurne uvjete u kojima mnogi od njih žive.

„Više ne želimo vidjeti obiteljske tragedije u kojima djeca umiru od hladnoće ili u požarima“, kazao je.

Braneći njihovo pravo da zadrže svoju kulturu, Papa je rekao da je „došlo vrijeme za iskorjenjivanje stoljećima starih predrasuda, unaprijed stvorenih mišljenja i uzajamnog nepovjerenja koji su često uzrok diskriminacije, rasizma i ksenofobije“.

No također je istaknuo da Romi moraju napraviti svoj dio izbjegavanjem laži, prijevara i sukoba.

Spomenuo je i krijumčerenje droge i ljudi te zlostavljanje romske djece, od koje mnoga prose na ulicama velikih europskih gradova. Po njegovim riječima, država mora jamčiti obrazovanje, ali je “dužnost odraslih da se pobrinu da djeca idu u školu”.

 

 

REAKCIJA PREDSJEDNIKA EUROPSKOG FORUMA ROMA I PUTNIKA (ERTF) PAPI

Predsjednik Europskog foruma Roma i putnika pozdravlja Papine osude ksenofobije i diskriminacije prema Romima, ali i upozorava da neke Papine poruke idu na ruku onima koji bi u prvom redu za teške probleme s kojima se suočavaju Romi optužili i okrivili njih same, a zanemarili odgovornost društvene sredine i vlasti. 

U pismu upućenom 5. studenoga 2015. i naslovljenom na Njegovu Svetost (Papu), predsjednik Europskog foruma Roma i putnika (ERTF) Gheorghe Raducanu podržao je Papinu nedavnu inicijativu koja potiče borbu protiv diskriminacije i rasizma usmjerenog protiv Roma, Sinta i putnika, ali je izrazio i žaljenje što će neke od Papinih dobronamjernih opaski vjerojatno imati negativan učinak na većinu stanovništva.

„Tražiti od publike da budu dobri kršćani i 'izbjegavaju sve što nije vrijedno tog imena: laži, prijevare, obmane i svađe', odličan je savjet upućen svim kršćanima, ali, u kontekstu publike koju čine i Romi i Sinti, taj se savjet čini upućen isključivo kršćanima. Među Romima i Sintima bez sumnje ima pojedinaca koji se ne zaslužuju zvati kršćanima, ali ne više nego što ih ima u drugim zajednicama“, napisao je predsjednik ERTF-a u svojem pismu.

Jednako nezgodan bio je Papin savjet Romima o školovanju: „Vaša djeca imaju pravo ići u školu, nemojte ih u tome sprečavati.“ Takva izjava zanemaruje poteškoće s kojima se roditelji Romi suočavaju u školovanju svoje djece: odvojene škole, odvojeni razredi, odbijanje zahtjeva za upis djece Roma u škole, zlostavljanje djece Roma u razredu, nepostojanje prijevoza od naselja do škole, nedostatak novca za školski pribor i materijale ili ručak u školi. To su samo neki od problema, a ta Papina izjava prebacuje krivnju na roditelje. Tako Papa nesvjesno potiče daljnju marginalizaciju i diskriminaciju Roma jer će mnogi ovu Papinu izjavu koristiti kako bi opravdali svoj rasizam. Žao nam je što se ovaj savjet može interpretirati kao prebacivanje krivnje s vlasti koja je odgovorna za takvo stanje stvari na žrtve marginalizacije.

Jednako tako, kad Papa zamoli Rome i Sinte da „ne daju medijima i javnosti razlog da o njima govore u negativnom kontekstu“, to zvuči kao da mediji i javnost imaju legitiman razlog za govorenje negativnih stvari o Romima i Sintima.

Papa je propustio prigodu da prizna njihov doprinos dobrome kršćanskom životu u njihovim zajednicama. Mogao je naglasiti povijesne doprinose Roma kršćanstvu i podsjetiti ih da postoje i romski svetci. Mogao se ispričati za progon Roma od srednjeg vijeka. Kad bi mediji prenijeli takvu poruku, ona bi proširila dobru atmosferu među Romima i neromima i taj bi događaj bio jako uspješan.

Umjesto toga, dobili su osude i to je ono što su mediji prenijeli. Trebao je osuditi članove svoje univerzalne crkve koji aktivno sprečavaju djecu Rome da idu u školu. Mogao je privući pozornost na one koji aktivno odvajaju djecu Rome od njihovih roditelja. Nažalost, nismo čuli nadahnjujuće poruke nade ili kritiku odnosa prema siromaštvu, bez obzira na nacionalno podrijetlo siromašnih. Također nismo čuli osudu anticiganizma koji se nalazi u srži svih tih problema.

Umjesto da ih izdvaja, Papa je trebao pozvati na solidarnost među kršćanima, onima romskog i onima neromskog podrijetla.

U potpunosti podržavamo napore Katoličke Crkve u cilju integracije Roma i podržavamo proširenje naše suradnje kako bismo izgradili miroljubiva i pluralistička društva u kojima se Rome i Sinte poštuje i tretira kao punopravne članove društva. Međutim, cijenili bismo kad bi službene izjave i inicijative bile bolje informirane o svim problemima kojih se tiču. Čini se da Katolička Crkva nije svjesna heterogenosti romskog svijeta, činjenice da većina zajednica riječ „Ciganin“ smatra pogrdnom riječi i da velika većina Roma, Sinta i sličnih skupina živi sjedilačkim načinom života.

Tekst je preuzet s portala Europskog foruma Roma i putnika – European Roma and Travellers Forum (ERTF): www.ertf.org

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti