Vijesti ROMI.HR

/
Print - POBJEDA ANDREJA PLENKOVIĆA NA IZBORIMA

REZULTATI PARLAMENTARNIH IZBORA

6. 7. 2020.
POBJEDA ANDREJA PLENKOVIĆA NA IZBORIMA

Na izborima za zastupnike u Hrvatskom saboru koji su održani u nedjelju, 5. srpnja 2020. godine najbolji rezultat je ostvarila Hrvatska demokratska zajednica s 66 od ukupno 151 mandata te ima vrlo izgledne šanse da sastavi novu Vladu Republike Hrvatske. Svih osam zastupnika nacionalnih manjina su ponovo izabrani.

ROMI.HR

Na izbore, koji su održani jučer, izišlo je ukupno 46,90% birača.  Hrvatska demokratska zajednica je nakon pobjeda u 8 izbornih jedinica u Hrvatskoj i u XI. izbornoj jedinici za birače koji žive izvan Republike Hrvatske je osvojila 66 mandata. Vodeća opozicijska Socijaldemokratska partija zajedno s partnerima okupljenim u Koaliciju RESTART dobila je samo 41 mandat. Domovinski pokret dobio je 16 mandata, MOST je ostvario 8 mandata, Platforma MOŽEMO ostvarila je 7 mandata, a Koalicija PAMETNO, FOKUS I SSIP je ostvarila 3 mandata. U Hrvatski sabor su s jednim mandatom ušli i HNS i Reformisti.

Rezultati u XII. izbornoj jedinici bili su u najvećoj mjeri predvidljivi, a u dvoje od pet izbornih jedinica i potpuno izvjesni jer ni pripadnici talijanske ni pripadnici mađarske nacionalne manjine nisu imali mogućnost birati već samo glasati za jedinog kandidata.

Kandidati SDSS-a osvojili su ponovo sva tri mjesta rezervirana za zastupnike srpske nacionalne manjine. Za zastupnika češke i slovačke nacionalne manjine izabran je kandidat Vladimir Bilek iz reda češke nacionalne manjine.

U izbornoj jedinici u kojoj zajedno jednog zastupnika biraju pripadnici albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine od 7 kandidata pobjedu je ostvarila kandidatkinja albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj.

Za zastupnika kojeg bira zajedno austrijska, bugarska, njemačka, poljska, romska, rumunjska, rusinska, ruska, turska, ukrajinska, vlaška i židovska nacionalna manjina od predložena 4 kandidata pobijedio je Veljko Kajtazi.

Iz reda novoizabranih zastupnika nacionalnih manjina odmah poslije izbora dolaze najave o njihovoj spremnosti da podrže vladu HDZ-a, u čemu će im se, prema najavama, pridružiti po jedan zastupnik HNS-a i Reformista.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti