Vijesti ROMI.HR

/
Print - POGLEDAJME U DUBROVNIKU

GOSTOVANJE NAGRAĐIVANE PREDSTAVE „POGLEDAJME“ U DUBROVNIKU

28. 7. 2018.
POGLEDAJME U DUBROVNIKU

Nagrađivana predstava „Pogledajme“ o dvoje Roma, gostovala je u Dubrovniku. U prepunom dvorištu Art radionice Lazareti publika je predstavu popratila dugačkim aplauzom.

ROMI.HR

U Dubrovniku je 25. srpnja,  za vrijeme 69. dubrovačkih ljetnih igara, igrana predstava „Pogledajme“. Predstava je projekt Udruge djelovanja u kulturi „Arterarij“ iz Zagreba, a gostovanje u Dubrovniku je ostvareno u suradnji s Art radionicom Lazareti u čijem dvorištu je predstava izvedena. Predstava je privukla brojnu publiku čiji je broj bio veći nego kapaciteti prostora Art radionice Lazareti.

Predstava „Pogledajme“ vrlo intimno progovara o životima Roma, koji se svakodnevno bore s predrasudama i da bilo što postigli moraju se najčešće truditi puno više od drugih. Najviše što žele je ono što i drugi žele, biti slobodni i prihvaćeni. Unatoč teškim situacijama oni imaju smisla za humor i ironiziraju svoje živote jer im je tako lakše.  Od zlostavljanja u školama, nemogućnosti zaposlenja, optužbi za krađe koje nisu počinili. Kroz predstavu se provlači više teških priča, a najmučniji dio je onaj koji nas podsjeća na užasnu povijest Hrvatske, kada su se tijekom Drugog svjetskog rata, u NDH bolje odnosili prema stoci nego Romima, Srbima, Židovima i ostalima koji su bili stradalnički narodi – žrtve genocida. Stvoriti i izvoditi ovakvu predstavu nije lako. ARTERARIJ je platforma za sve ljude na marginama društva, svaka čast na hrabrosti i volji da se na ovakav način mijenja svijest ljudi u Hrvatskoj.

Ova predstava o dvoje Roma, dobila je Nagradu hrvatskog glumišta za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti u 2017. godini, a progovara o onom što je više nego aktualno u suvremenoj Hrvatskoj. ”Pogledajme” se bavi drugima i drugačijima, pitanjem identiteta, bavi se manjinama, nacionalnim manjinama. Kazalište se time, čini se, jako malo danas bavi. Biti drugi i drugačiji u ovom se konkretnom slučaju prikazuje kroz priču dvoje pripadnika romske manjine.

Vrlo emocionalno i dojmljivo svoju je ulogu odigrala Sindirela Bobarić dok joj je Musić bio adekvatan partner. Ova predstava je posebno upečatljiva po potresnim dijalozima koji publiku podsjećaju na krvavi put koji su Romi prošli u Drugom svjetskom ratu i koji je rezultirao da je najveći broj Roma koji su živjeli na području NDH kraj rata nije dočekalo živo. Nažalost, kolektivna žrtva romskog naroda ignorirana je od onih koji su pisali povijest.

Situacije iz svakodnevice Roma uokvirene su duhovitim opaskama koje se poigravaju stereotipima. ”Pogledajme” je doista vrlo konkretan prikaz problema koji bi mogao biti temelj za daljnje slične projekte. Naslov ”Pogledajme” slobodno možete čitati u imperativnom obliku ”Pogledaj je”. Za one koji su u dilemi i pitaju se vrijedi li pogledati ovu predstavu toplo preporučujemo da predstavu pogledaju. Ova predstava, pored ostalog, može funkcionirati i kao kratka informacija o modernoj povijesti i položaju Roma u ovoj zemlji.  

Predstava ”Pogledajme” bila je autorski  projekt Romana Nikolića iz Udruge djelovanja u kulturi „Arterarij“. Ovaj projekt je nastao u suradnji sa Sindirelom Bobarić i Sinišom-Senadom Musićem i koji i nastupanju u predstavi.

Dramaturgiju potpisuje Mila Pavićević, scenski pokret Zrinka Lukčec Kiko, scenografiju i kostime Zdravka Ivandija Kirigin, za video je zadužena Selma Selman, za glazbu te izbor glazbe Damir Šimunović, a svjetlo je priredio Marino Frankola.

Art radionica Lazareti koja je ugostila predstavu „Pogledajme“ nalazi se u Dubrovniku, a osnovana je 1988. godine. Ideja i cilj su joj aktivno i istraživačko bavljenje suvremenom umjetnošću, suvremenom kulturom, društvom, politikom i njihovim međuodnosima.

Arterarij je ovaj projekt ostvario uz podršku Ministarstva kulture, 4FILMA, Zagreb design weeka i Inicijative mladih za ljudska prava, a Art radionica Lazareti iz Dubrovnika se održava potporom Ministarstva kulture RH, Grada Dubrovnika, Županije Dubrovačko-neretvanske te Nacionalne zaklada za razvoj civilnog društva i Zaklade Kultura nova.

„Pogledajme“ je nezavisna produkcija i imala je prilike gostovati na različitim festivalima i u različitim gradovima u Hrvatskoj ali i izvan nje. Gostovala je i u sklopu festivala Heartefact u Beogradu (Srbija), te u HNK Varaždinu. Predstavu se može pogledati  i u Zagrebu, a informacije o najavama igranja predstave možete pronaći na facebook stranici  Aretararij (www.facebook.com/arterarij/).

 
Povratak na sve vijesti