Vijesti ROMI.HR

/
Print - PREDŠKOLA ZA ROMSKU DJECU U SLAVONSKOM BRODU

PREDŠKOLA ZA ROMSKU DJECU

25. 1. 2018.
PREDŠKOLA ZA ROMSKU DJECU U SLAVONSKOM BRODU

U Slavonskom Brodu predstavljena druga faza programa ''Krenimo zajedno'' usmjerenog na uključivanje romske djece iz Slavonskog Broda u predškolski odgoj.

ROMI.HR

U Područnoj školi Jelas Osnovne škole ''Hugo Badalić'' u Slavonskom Brodu 23. siječnja 2018. godine predstavnici Grada Slavonskog Broda, Ureda u Hrvatskoj specijalizirane agencije Ujedinjenih naroda za djecu UNICEF i Osnovne škole ''Hugo Badalić'' predstavili su drugu fazu programa ''Krenimo zajedno''. 

Cilj programa je uključivanje djece pripadnika romske nacionalne manjine u Slavonskom Brodu, koji u najvećem dijelu žive u romskom naselju na području mjesnog odbora ''Josip Rimac'' u Slavonskom Brodu, u predškolski odgoj koji je ključna pretpostavka za kasnije uspješno osnovnoškolsko obrazovanje romske djece.

Ukupno ulaganje u opremanje šest učionica u Područnoj školi Jelas Osnovne škole ''Hugo Badalić'' uključivalo je nabavu školskih klupa, stolica i drugog namještaja kao i didaktičke opreme za provođenje predškolskog programa. Ukupna vrijednost ulaganja je 520.000 kuna.

Uz ulaganje u opremanje učionica dio sredstava je uložen u organizirani prijevoz djece autobusima i stručno usavršavanje predškolskih odgojiteljice i odgojitelje za specifične aktivnosti u provođenju predškolskog programa usmjerenog na značajno povećanje obuhvata romske djece u Slavonskom Brodu u procese obrazovanja.

Trenutno se predškolski program u Područnoj školi Jelas provodi za dvije integrirane predškolske grupe, u koje je ukupno uključeno 42 djece, od kojih je 22 djece pripadnika romske nacionalne manjine koji žive u Slavonskom Brodu.

Govoreći na predstavljanju druge faze programa ‘’Krenimo zajedno’’ zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda gospodina Mirka Duspare gospodin Hrvoje Andrić je pored ostalog istakao:

„Grad Slavonski Brod kao grad –prijatelj djece, kontinuirano i sustavno radi na poboljšanju uvjeta života za svu djecu s područja grada s posebnim naglaskom na onu koja se nalaze u najranjivijoj skupini, uključujući i romsku djecu, pri čemu je temelj naš Akcijski plan Grada Slavonskog Broda za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma za razdoblje 2017. – 2020., preporuke Nacionalne strategije za uključivanje Roma, ali i uspješna dosadašnja suradnja s UNICEF-om. Danas, u prostoru novouređenih i opremljenih učionica u sklopu projekta „Krenimo zajedno“, osmijeh djece iz čak dvije grupe polaznika programa predškole te zadovoljstvo nastavnika i odgojitelja, pokazuje da smo na pravom putu te da čvrstim koracima i uspješno gradimo inkluzivno te poticajno obrazovno okruženje za djecu romske nacionalne manjine. U ovoj godini, Grad je, kao jedan od provoditelja programa „Krenimo zajedno“ planirao financijska sredstava za organizaciju prijevoza autobusom djece romske nacionalne manjine iz Naselja Josip Rimac do Osnovne škole „Hugo Badalić“ na Jelasu te za rad odgojitelja. Napomenuo bih još da je velika vrijednost što je ovaj program za rezultat dosad imao i otvaranje novih radnih mjesta kako za odgojitelje, tako i za romske koordinatore u zajednici, te da je edukacijama o inkluzivnom obrazovanju osnažio kapacitete stručnjaka iz područja obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi.“

U ime UNICEF-a na predstavljanju druge faze programa govorila je voditeljica programa obrazovanja u Uredu UNICEF-a za Hrvatsku Ivana Ćosić koja je, pored ostalog, naglasila:

„UNICEF se zalaže za jednake mogućnosti za učenje i razvoj za svako dijete bez obzira u kojem dijelu Hrvatske i u kojem naselju odrasta. Veseli nas što u Gradu Slavonskom Brodu imamo ozbiljnog partnera s kojim zajedno stvaramo preduvjete boljeg početka obrazovanja za djecu kojoj je potrebna veća podrška društva. Vjerujemo da će djeca i njihovi odgojitelji koji će boraviti u ovim obnovljenim učionicama sada lakše usvajati znanja i vještine koja će im biti korisna kroz cijeli život.“

Predstavljanju je, uz romsku djecu koja će pohađati predškolski program i goste, prisustvovao i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Slavonskog Broda Milan Mitrović. Komentirajući predstavljanje druge faze programa ‘’Krenimo zajedno’’ dao nam je slijedeću izjavu:

''Romska zajednica koja živi u Slavonskom Brodu i ja osobno kao predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine, ali i kao roditelj vrlo sam zadovoljan nastavkom provođenja programa ‘’Krenimo zajedno’’. Sama prisutnost zamjenika našeg gradonačelnika Mirka Duspare gospodina Hrvoja Andrića na ovom predstavljanju pokazuje podršku koju gradska vlast Slavonskog Broda daje poboljšanju položaja Roma u Slavonskom Brodu. Također želim naglasiti značaj uključivanja UNICEF-ova Ured u Hrvatskoj u ovaj program što je donijelo ne samo određena financijska sredstva već i pomoglo da sam program dobije na vidljivosti i preoznatljivosti što je nama u Slavonskom Brodu vrlo važno. I ovaj program vidimo u funkciji provođenja Akcijskog plana Grada Slavonskog Broda za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma za razdoblje 2017. – 2020. usvojenog jednoglasnom odlukom od strane Gradskog vijeća prošle godine. Taj Akcijski plan temeljni je dokument u kojemu smo u dogovoru s gradskim vlastima i drugim dionicima definirali prioritetne potrebe i interese romske zajednice u Slavonskom Brodu. Temelj svakog dobrog plana za poboljšanje položaja Roma je obrazovanje, a pretpostavka obrazovanja romske djece su predškolski programi koji će našu djecu osposobiti da ravnopravno s drugom djecom pohađaju redovno školsko obrazovanje.’’

Svoje zadovoljstvo ulaganjem u Područnu školu Jelas Osnovne škole ''Hugo Badalić'', a posebno ulaganjem u stručno osposobljavanje odgojitelja, izrazila nam je i ravnateljica OŠ Irena Čugura Ćerić, naglasivši kako će ovo opremanje Područne škole pomoći u još uspješnijem provođenju aktivnosti OŠ ''Hugo Badalić'' usmjerenih na poboljšanje rezultata osnovnoškolskog obrazovanja romske djece s područja Slavonskog Broda koja u najvećem broju pohađaju OŠ ''Hugo Badalić''. Zadovoljstvo provođenjem druge faze programa iskazala je i ravnateljica Dječjeg vrtića u Slavonskom Brodu Zorana Butorac.

Grad Slavonski Brod i Ured UNICEF-a u Hrvatskoj program „Krenimo zajedno“ provode u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem „Korak po korak“, Osnovnom školom ‘’Hugo Badalić’’ i Dječjim vrtićem ‘’Ivana Brlić Mažuranić’’ iz Slavonskog Broda. Program “Krenimo zajedno” pokrenut je 2015. godine u OŠ ‘’Hugo Badalić’’, a glavni ciljevi druge faze provedbe programa usmjereni su na osiguranje pristupa poticajnom i inkluzivnom okruženju za predškolsko obrazovanje za najugroženije skupine djece te ojačavanje spone između obrazovnih ustanova i romske zajednice. Uz edukaciju, potrebnu opremu i prijevoz romske djece, program uključuje aktivnosti na informiranju romske zajednice u Slavonskom Brodu o prednostima uključivanja u sustav ranog obrazovanja kroz angažman romskih koordinatora. Za osiguravanje održivosti programa brine posebni Programski odbor u koji su uključeni predstavnici Grada Slavonskog Broda, Centra za socijalnu skrb, škola i vrtića, romske nacionalne manjine, Ministarstva znanosti i obrazovanja i UNICEF-a.

 
Povratak na sve vijesti