Vijesti ROMI.HR

/
Print - PREMINUO BERAČ ŽELJEZA

PREMINUO NAZIF MUJIĆ - BERAČ ŽELJEZA

19. 2. 2018.
Nazif mujiY 1a PREMINUO BERAČ ŽELJEZA
Izvor: Berlinale.de
PREMINUO BERAČ ŽELJEZA

Nazif Mujić, Rom dobitnik Srebrnog medvjeda na filmskom festivalu Berlinale za ulogu u filmu „Epizoda u životu berača željeza“ preminuo je u jučer, 18. veljače 2018. godine u 58. godini života.

ROMI.HR

Dobitnik Srebrnog medvjeda Nazif Mujić preminuo je u nedjelju ujutru u romskom naselju u mjestu Svatovac kod Lukavca U Bosni i Hercegovini. Srebrnog medvjeda dobio je 2013. za ulogu u filmu „Epizoda u životu berača željeza“ Danisa Tanovića gdje je glumio sam sebe. Ovu vijest potvrdio je i Mehmed Mujić, član Vijeća nacionalnih manjina Federacije BiH i stručni saradnik za pitanja Roma u Tuzlanskom kantonu.

„Nepravda ga je mnogo pogađala. U namjeri da svojoj obitelji, supruzi Senadi Alimanović i djeci Šemsi, Sandri i Danisu osigura bolji život, dva puta je odlazio u Njemačku, gdje je pokušavao ostati, no to mu nije uspjelo.’’, rekao je Mehmed Mujić.

Nazif Mujić glumio je samog sebe u filmu Danisa Tanovići „Epizoda u životu berača željeza“. Za tu ulogu dodeljen mu je Srebrni medvjed na festivalu Berlinale u glavnom gradu Njemačke 2013. godine. Film je nastao na osnovu istinite drame koju je proživjela obitelj Nazifa Mujić kada njegova supruga Senada koja je imala komplikacije u trudnoći nije mogla dobiti liječničku pomoć u Tuzli jer nije imala zdravstveno osiguranje. Film „Epizoda u životu berača željeza“, posebno nakon što je nagrađen Srebrnim medvjedom, doprinio je usmjeravaju pažnje javnosti na težak položaj velikog broja Roma u Bosni i Hercegovini.

Nakon što je dobio nagradu život Nazifa Mujića i njegove obitelji se djelomice popravio. Dobio je posao u komunalnom poduzeću u Tuzli, no nedugo nakon toga i on i njegova obitelj pokušali su pronaći sreću u Njemačkoj gdje su zatražili azil. Zahtjev za azilom im je odbijen pa su deportirani natrag u BiH, a Nazif je nakon toga čak prodao kip Srebrenog medvjeda za 4.000 Eura kako bi pribavio novac za svakodnevne potrebe.

"Više nisam znao što da radim. Bilo je trenutaka da gledam malog medvjedića i svoju djecu koja su gladna. Skupio sam snage i prodao sam ga. U Njemačku idemo 6. siječnja iduće godine i ne želim se vraćati u BiH koja me je iznevjerila. Svi su se željeli fotografirati sa mnom kada sam donio medvjedića, a kada mi je trebala pomoć nitko na kraju nije bio tu za mene. Neka je svima na sramotu", kazao je Mujić

Mehmed Mujić, Nazifov rođak, izjavio je kako je već pokrenuta akcija za prikupljanje novčane pomoći kako bi Nazif bio dostojanstveno sahranjen. Vrijeme i mjesto sahrane Nazifa Mujića biti će poznati naknadno.

 
Povratak na sve vijesti