Vijesti ROMI.HR

/
Print - PRVI SASTANAK PLATFORME ZA KONZULTACIJE I SURADNJU

PLATFORMA ZA KONZULTACIJE I SURADNJU

15. 7. 2016.
Img 0044 PRVI SASTANAK PLATFORME ZA KONZULTACIJE I SURADNJU
Foto/RNV Arhiva
PRVI SASTANAK PLATFORME ZA KONZULTACIJE I SURADNJU

Nakon uvodnih sastanka održanih u više općina, gradova i županija tijekom siječnja 2016., zatim treninga za jačanje kapaciteta vijeća romske nacionalne manjine i predstavnika te romskih udruga održanih tijekom ožujka u Zagrebu i Vukovaru i niza lokalnih radionica za razvoj međusektorske suradnje, u Slavonskom Brodu je 5. srpnja 2016. održan prvi sastanak Platforme za konzultacije i suradnju između romskih dionika, jedinica lokalne i regionalne samouprave i dionika iz javnih institucija na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Autor: ROMI.HR

Ove aktivnosti provode se u sklopu projekta „Poticanje provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma na lokalnoj i regionalnoj razini“ čiji je cilj potaknuti provedbu Nacionalne strategije, unaprijediti suradnju i uskladiti djelovanje partnera i drugih dionika čije su aktivnosti usmjerene na poboljšanje socio-ekonomskog položaja Roma u Hrvatskoj i na njihovo uključivanje.

U sklopu projekta izrađivat će se općinski i županijski akcijski planovi za uključivanje Roma na ciljanim područjima u kojima romska nacionalna manjina ostvaruje pravo na izbor vijeća ili predstavnika. Provedba projekta je započela početkom studenog 2015., a provode ga RNV i Centar za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć-Vukovar. Projekt je financiran sredstvima EU iz programa pretpristupne pomoći IPA 2012. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i CZMVU kroz program PGF Hrvatska.

Slavonski Brod je jedna od devet jedinica lokalne samouprave koja se uključila u projekt i odlučila ostvariti još kvalitetniju suradnju sa lokalnoj romskoj zajednici u aktivnostima koje bi trebale pridonijeti njihovom boljem položaju u društvu i uključivanju. Uz Slavonski Brod, Beli Manastir, Kutinu, Sisak, Novsku uključile su se i Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska,, Koprivničko-križevačka i Zagrebačka županija.

David D. Orlović, izvršni direktor RNV-a i moderator skupa rekao je:

Ovaj skup nije slučajno u Slavonskom Brodu. Ovdje imamo jedno od najaktivnijih romskih vijeća u Hrvatskoj s mladim ljudima koji su primjer pomaka, ljudima koji razumiju problematiku i žele biti dio procesa i koji kroz taj proces prezentiraju svoje interese. Slavonski Brod je najveća zajednica po broju Roma koji nema nikakav prostor u kojem bi se romska zajednica mogla okupljati.

Cilj ovog projekta je postići rezultate koji bi bili vidljivi kroz ojačane kapacitete izabranih vijeća romske nacionalne manjine i predstavnike romske nacionalne manjine, organizacija civilnog društva, kroz pojačani dijalog i kvalitetu suradnje između romskih dionika i predstavnika lokalnih  i regionalnih samouprava i relevantnih javnih institucija.


Foto/RNV Arhiva

U ime Grada, prisutne je pozdravio zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda, Hrvoje Andrić. Govorio je o provođenju Nacionalne strategije i obavijestio prisutne o aktivnostima Ureda gradonačelnika na pripremi novog Akcijskog plana za provođenje Nacionalne strategije za uključivanje Roma.

Aleksa Đokić, pomoćnik ravnatelja Ureda Vlade RH za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, odgovarajući na pitanja sudionika iz jedinice lokalne i područne samouprave iznio je stav Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina:

Od jedinica lokalne i područne samouprave očekuje se da donesu akcijske planove, te iste trebaju pripremati i donositi ne čekajući donošenje Akcijskog plana na državnoj razini.

To je važna poruka Vladinog Ureda s obzirom na činjenicu da je nastao zastoj zbog isteka nacionalnog Akcijskog plana za provođenje Nacionalne strategije za uključivanje Roma krajem 2015. godine, dok su aktivnosti na pripremi nacrta novog Akcijskog plana počele prošli mjesec. Đokić je k tome istaknuo važnost uključivanja Romkinja i mladih Roma te pozvao sudionike projekta da se povežu i pokušaju primjere pozitivne prakse iz svojih sredina primijeniti šire.

Dragan Jelić, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU, rekao je da jedinice lokalne i područne samouprave mogu računati na mogućnost korištenja Europskog socijalnog fonda i drugih fondova, vezano za poboljšanje položaja Roma u pojedinim samoupravama, ali i da će ministar EU fondova uzimati u obzir činjenicu je li pojedina samouprava usvojila akcijski plan za uključivanje Roma, te dodao:

Mi smo u fazi izmjene operativnog programa gdje planiramo, ako nam Europska Komisija dopusti, povećati alokaciju sredstava za pilot područja i proširiti se na još barem 5 takozvanih malih gradova, uz program koji već radimo u Dardi i Belom Manastiru, i s pripadnicima romske manjine pokušati ostvariti suradnju u onim mjestima u kojima Romi čine značajnu populaciju, primjerice u Sisku i Međimurju.

Drugi dio skupa bio je posvećen ključnim područjima kada govorimo o uključivanju Roma; stanovanju, obrazovanju, zapošljavanju, socijalnoj skrbi i diskriminaciji. Moderator drugog dijela bio je Ljubomir Mikić iz Centra za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć.

Vera Šutalo, načelnica Sektora za posebne programe, strategije i međunarodnu suradnju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, rekla je da je Ministarstvo dobilo projekt vrijedan 15 milijuna kuna iz kojeg će financirati produženi boravak, prijevoz i druge specifične troškove potrebne za kvalitetno školovanje djece Roma, te dodala:

Ministarstvo znanosti ponekada je u najpovoljnijoj ulozi kada se radi o djeci u obrazovnom sustavu iz sljedećeg razloga – kada nešto radimo, radimo u vertikali da obuhvatimo cijeli sustav. To nam omogućuje da obuhvatimo sve probleme koji su bitni kako bi doveli osobu do prvog zaposlenja i akademske razine. S druge strane, o obrazovanju svi razgovaraju i svi su uključeni u rasprave, što dovodi do toga da će uvijek postojati i oni koji neće biti zadovoljni napravljenim. Obrazovni sustav je često na meti negativnih komentara, usudila bih se reći, neopravdano.

MZOS je izdvojio znatna sredstva za obrazovni sustav, a konačni cilj je da se smanji broj razreda s isključivo djecom romske nacionalne manjine.


Foto/RNV Arhiva

Marko Neretljak, predstojnik Područnog ureda HZZ-a Slavonski Brod upoznao je prisutne s djelovanjem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Naglasio je da su javni radovi zapravo vatrogasna mjera, a ne rješenje, te govorio o provođenju mjera u Slavonskom Brodu.

Mi savjetujemo, budući da se Romi teško zapošljavaju kod poslodavaca neroma, osnujte poduzeće. Imate puno poticaja za romsku nacionalnu manjinu, krenimo u samozapošljavanje! Za sada imamo samo jednog samozaposlenog Roma, 19-godišnjak koji uspijeva poslovati. Osobni stav romske nacionalne manjine mora krenuti prema tome da se živi od rada, znanja i ulaganja u samoga sebe.

Suzana Horvat Kutle, savjetnica ministrice socijalne politike i mladih, prenijela je pozdrave ministrice Bernardice Juretić te je govorila o aktivnostima centar za socijalnu skrb u provođenju Nacionalne strategije za uključivanje Roma, s obzirom na to da su centri nositelji najvećeg broja mjera iz Strategije u području socijalne skrbi. Istaknula je da su dva cilja provedbe tih mjera: smanjenje siromaštva među romskom populacijom te unapređenje kvalitete socijalnih usluga i usluga u zajednici.

Fokus treba biti na podizanju dostupnosti socijalnih usluga i usluga u zajednici s posebnim naglaskom na žene, djecu, mladež, osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom.

Također je rekla da je vrlo važno podići razinu kvalitete života unutar romskih obitelji, osnažiti lokalne romske zajednice za prepoznavanje opasnosti od rizika izloženosti pojavama trgovanja ljudima i drugih oblika nasilja s naglaskom na žene i djecu. O provedbi mjera centri za socijalnu skrb periodično izvještavaju Ministarstvo te je vidljiv umjereni kontinuirani napredak u području socijalne skrbi. Osim toga, informirala je prisutne i o situaciji u kojoj veći broj centar za socijalnu skrb ističe da se pripadnici romske nacionalne manjine na njihovom području izjašnjavaju kao pripadnici većinskog naroda što otežava njihovo uključivanje u pojedine programe za pripadnike ranjivih skupina, kao i vođenje evidencije o njima kao pripadnicima nacionalne manjine.

Više sudionika joj se u raspravi obratilo i istaknulo kako je trenutno najveći problem za Rome odredba zakona o socijalnoj skrbi koja vlasnicima automobila, bez obzira na njihovu vrijednost i starost, onemogućuje dobivanje socijalne pomoći te ju je zamolilo da pokuša urgirati rješavanje ovog problema. Savjetnica je rekla da razmišljaju o rješenju.

U ime ministra graditeljstva, prisutnima se obratio načelnik Sektora građevinske inspekcije Republike Hrvatske  Domomir Pavelić. Rekao je kako Ministarstvo na razne načine pomaže proces legalizacije romskih objekata, te posebno naglasio i pozvao Rome da legaliziraju svoje objekte:

U pripremi je više zakona koji će dodatno otežati položaj onih koji ne iskoriste priliku koju donosi zakon o legalizaciji.

 

Mladen Stojanović, savjetnik pučke pravobraniteljice, govorio je o aktivnostima pravobraniteljice. Vezano za slučajeve diskriminacije Roma upozorio je na mali broj pritužbi koje dobivaju i rekao:

Istraživanja pokazuju da je broj slučajeva diskriminacije puno veći. Donesen je zakon o diskriminaciji, koristite sustav kako bismo ju suzbili.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti