Vijesti ROMI.HR

/
Print - STATE DEPARTMENT O VJERSKIM SLOBODAMA U HRVATSKOJ

STATE DEPARTMENT O VJERSKIM SLOBODAMA U HRVATSKOJ

14. 6. 2018.
Us department of state 1 STATE DEPARTMENT O VJERSKIM SLOBODAMA U HRVATSKOJ
US Department of State
STATE DEPARTMENT O VJERSKIM SLOBODAMA U HRVATSKOJ

Američki State Department analizirao je stanje vjerskih sloboda u svijetu i objavio  godišnji izvještaj. U dijelu koji se odnosi na Hrvatsku, State Department skreće pozornost na relativiziranje holokausta, veličanje ustaštva i probleme s povratom imovine oduzete tokom Drugog svjetskog rata.

Autorica: Magda Anastasijević

Američko ministarstvo vanjskih poslova (Department of State) godišnje analizira stanje vjerskih sloboda u svijetu i objavljuje izvještaj. Informacije prikuplja od vladinih dužnosnika, nevladinih udruga, predstavnika vjerskih zajednica, akademske zajednice i medija. U dijelu koji se odnosi na Hrvatsku, State Department upozorava na poricanje i relativizaciju holokausta, veličanje ustaštva i probleme s povratom imovine oduzete tokom Drugog svjetskog rata.

Tokom 2017. godine, kako se navodi u izvještaju, bilo je više slučajeva veličanja ustaštva i ustaške ikonografije, kao što je ploča sa ustaškim pokličem „Za dom spremni!“ koja je postavljena na zgradu u kojoj je bila uprava ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac. Iako je ploča pomjerena u obližnju Novsku, i dalje nije odlučeno o legalnosti pokliča već je osnovano Vijeće  za suočavanje s posljedicama totalitarnih režima. Podsjetimo, Vijeće je u veljači 2018. godine zaključilo da je poklič ZDS! protuustavan, ali se na grbu HOS-a, o čijoj se ploči radi, iznimno, može koristiti, iako je načelno u suprotnosti s Ustavom. Upravo zbog ove ploče, navodi State Department, predstavnici nekih nacionalnih manjina, odnosno srpske i židovske, kao i antifašističke udruge, bojkotirali su službenu komemoraciju u koncentracijskom logoru Jasenovac.  

State Department u izvještaju podsjeća i da su članovi Autohtone - Hrvatske stranke prava (A-HSP) održali marš u Zagrebu na kojem su mahali zastavama na kojima piše „Za dom spremni!“ i isticali šahovnice na kojima je prvo polje bijelo, kakva se nalazi i na stranačkom grbu A-HSP.

Ističe se u izvještaju i da nisu ispunjene obaveze prema onima kojima je imovina oduzeta u NDH jer za sada postoji samo Zakon o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, prema kojem nije moguće tražiti povrat imovine hrvatskih građana oduzete od strane ustaša u periodu od 1941. do 1945. godine.

Navode se i napadi na Srbe u Hrvatskoj i oštećivanje pravoslavnih crkava na koje je upozorio i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej. I on je rekao da je tokom posjete Jasenovcu 2016. godine vidio proustaške grafite na zidovima spomen područja Jasenovac, ističe State Department u svom godišnjem izvještaju.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti