Vijesti ROMI.HR

/
Print - TRAGEDIJA U PIŠKOROVCU

TRAGEDIJA ROMSKE OBITELJI U PIŠKOROVCU

28. 2. 2020.
TRAGEDIJA U PIŠKOROVCU

U ponedeljak, 17. veljače, dogodila se tragedijom u jednoj romskoj obitelji u Piškorovcu, jednom od dvanaest segregiranih romskih naselja u Međimurju. Violeta Balog, trideset sedmogodišnja majka devetoro djece, pretučena je i izbodena nožem od strane svog nevjenčanog supruga. Napad se dogodio u nedjelju, 16. veljače, a od zadobivenih povreda Violeta je preminula narednog dana, u čakovečkoj bolnici.

Autorica: Milica Kuzmanović

Violeta Balog preminula je od teških povreda koje joj je u nedjelju nanio nevjenčani suprug Bojan, a sve se dogodilo u obiteljskom domu, u prisustvu njihove maloljetne djece. Bojan Balog je od ranije bio poznat policiji zbog obiteljskog nasilja, tučnjava i krađa, a supruga ga je nedavno optužila i da je zlostavljao njihovu četrnaestogodišnju kćer. Međutim, Violeta supruga nije prijavila policiji već tzv. romskom sudu koji je prije nekoliko tjedna povodom toga održao javno suđenje.

"Tu se okupe starješine i pokušaju vidjeti tko je kriv. Pokušaju saslušati obje strane. Romski sud je jedno, institucije su drugo", kazala je Ramiza Memedi, predsjednica Udruge žena Romkinja u Hrvatskoj.

Kako kažu u Centru za socijalnu skrb, oni nisu imali nikakvih saznanja o problemima u toj obitelji. “Iznenađeni smo ovim događajem. Što se događalo između supružnika ja ne znam, očito je nešto kad se ovo dogodilo. Ali mi nikakvih dojava nismo imali", izjavila je Alenka Bilić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec. Zanimljivo je kako oni nisu imali dojava, ali policija jeste, jer je muškarac koji je ubio suprugu već bio prijavljivan zbog obiteljskog nasilja.

"Zašto nisu reagirali zbog obiteljskog nasilja? Romska zajednica je tamo prepuštena sama sebi uz ono: neka se pobiju međusobno. Nije to rješenje. Svaki ljudski život je vrijedan bez obzira je li Rom, Hrvat, Albanac ili Srbin", izjavila je Memedi.

"Problemi su oko obiteljskog nasilja, oko sitnih krađa, oko nenamjenskog trošenja socijalne pomoći gdje lokalna samouprava nema nadležnosti", rekao je Valentino Škvorc, načelnik Općine Mala Subotica, i iznova otvorio pitanje efikasnosti modela pružanja socijalne skrbi najugroženijima.

Može li se učiniti nešto povodom tog problema? Postoji li bolji način pružanja socijalne skrbi koji bi omogućio kontroliranje njegove upotrebe, budući da je konzumiranje alkohola prepoznato kao jednog od najčešćih uzroka obiteljskog nasilja. U teškim životnim uvjetima u kojima se nalazi veliki broj romskih obitelji, alkohol može biti prepoznat kao “tješitelj” i “bjeg od stvarnosti” no zapravo je potpuno drugačije. Alkoholizam potiče nasilje i još veću marginaliziranost, te tako utječe na čitavu obitelj i okruženje, ne samo na one koji ga konzumiraju.

Župan Međimurske županije Matija Posavec obratio se javnosti povodom ovog tragičnog događaja i ukazao na neke od činbenika koji su na to utjecali, te je apelirao na državu da poduzme odgovarajuće mjere kako se ovo više ne bi događalo. “Institucije su zakazale. Institucije zakazuju već godinama. Upozoravamo na problem i govorimo što se dešava, ali na žalost, nemamo mehanizme da to spriječimo. Mehanizme ima država (…) Apeliram na ministricu socijalne skrbi da hitno zaposle dvadeset socijalnih radnika. Danas imamo jednog socijalnog radnika na sto obitelji korisnika socijalne pomoći. (…) Od ministrice očekujem da se ide u vrlo strogu kontrolu trošenja socijalne pomoći. Kao prva mjera, pretvaranje socijalne pomoći u vaučer. (…) Na nekom portalu sam pročitao da je ovom nasilju kumovao alkohol, točnije velika količina konjaka. To je očito nenamjensko trošenje socijalne pomoći i to treba kontrolirati. Država ima mehanizme napraviti to, kontrolirajmo to svakog mjeseca, svaka dva tjedna ako treba, i vjerujte mi, eskalacija nasilja će se vrlo brzo svesti pod normalu, jer ako se to ne napravi, bojim se da će situacija biti još gora.”

Kako se ovdje radi o obiteljskom nasilju koje je rezultiralo smrću jednog od roditelja, a nevjenčani par je imao devetoro djece od kojih je samo dvoje punoljetno, te kako su sada ta djece u jednom danu ostala bez oba roditelja, budući da je počinitelj kaznenog djela odmah uhićen, oni se su sada prepušteni brinuti se jedni o drugima uz pomoć šire obitelji.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti