Vijesti ROMI.HR

/
Print - VIOLINSKI VIRTUOZ ROBY LAKATOŠ U ZAGREBU

ROMSKI GLAZBENIK ROBY LAKATOŠ NASTUPIO U ZAGREBU

12. 7. 2018.
VIOLINSKI VIRTUOZ ROBY LAKATOŠ U ZAGREBU

Violinski virtuoz Roby Lakatoš, poznati romski umjetnik iz Mađarske, održao je koncert u atriju Klovićevih dvora u Zagrebu. Program se sastojao od poznatih djela klasične glazbe s posebnim naglaskom na glazbena djela u duhu najbolje romske i mađarske glazbene tradicije.

Autorica: Sindirela Bobarić

Poznati mađarski violinski virtuoz Roby Lakatoš praćen svojim ansamblom, održao je 10. srpnja 2018. godine, koncert u atriju Galerije Klovićevi dvori, na Jezuitskom trgu u Zagrebu. Svestrani romski glazbenik iz Mađarske nastupio je ponovo u Hrvatskoj, ovaj put na otvorenoj pozornici atrija Galerije Klovićevi dvori s programom u duhu najbolje romske i mađarske glazbene tradicije koju na najoriginalniji način reprezentira čardaš, a program je uključivao i valcere i druga tradicionalna djela.

Lakatošu ovo nije bio prvi put da je nastupio u Zagrebu. Podsjećamo vas na njegov vrlo uspješan nastup u dvorani Vatroslava Lisinskog 3. ožujka 2017. godine, gdje je svojim romskim šarmom i glazbenim talentom oduševio ljubitelje glazbe.

Ljubitelji glazbe Robija Lakatoša u Hrvatskoj će imati priliku uživati u njegovom muziciranju na koncertu koji će biti održan u Areni u Puli u nedjelju, 5. kolovoza 2018. godine u 21:30.

Poznati glazbenik iz Mađarske, Roby Lakatoš, već od rođenja bio je okružen glazbom i glazbenim instrumentima, naime rođen je u romskoj glazbenoj obitelji Laktoš. Njegov ujak je slavni romski violinist Šandor Lakatoš, a stariji brat Tony Lakatoš svira saksofon i nastupa u jazz orkestrima.

Roby Lakatoš je rođen 1965. godine u Budimpešti. U svijet glazbe ušao je kao dijete. Kada je imao devet godina, debitirao je kao prvi violinist u romskom bendu. S 19 godina, 1984. godine osvojio je prvu nagradu za nastup na klasičnoj violini na prestižnom Konzervatoriju Béla Bartók u Budimpešti.

Sljedećih deset godina, od 1986. do 1996. godine, on i njegov ansambl oduševili su publiku u "Les Atéliers de la Grande Ille" u Bruxellesu gdje je za njegovu izvedbu pojedinih djela pohvale čuo i od Yehudi Menuhina, jednog od najpoznatijih violinista 20. stoljeća.  U to vrijeme surađivao je i s Vadimom Repinom i Stéphanom Grappellijem.

U ožujku 2004. godine, Lakatoš je doživio veliki uspjeh nastupajući s Londonskim simfonijskim orkestrom u festivalu orkestara "Genius of Violin" uz Maxima Vengerova.

Kompozitor s velikom sposobnošću improvizacije, koji se s instrumentom susreo u vrlo ranom djetinjstvu, te je već s devet godina održao svoj prvi javni nastup, Roby Lakatoš pripada sedmoj generaciji izravnih potomaka Jánosa Biharija, glasovitog 'kralja ciganskih violinista' kojemu se divio i Ludwig van Beethoven i koji je Johannesa Brahmsa upoznao s temama za njegove ''mađarske plesove''.

"Violinist s najbržim prstima na svijetu", kako ga često zove publika, Roby Lakatoš, „univerzalni je umjetnik koji nije samo virtuoz violine, nego i glazbenik izvanredne svestranosti, 'vražji violinist' koji je svjetsku slavu stekao impresivnim interpretacijama kako klasičnih, tako i jazz te tradicionalnih pučkih djela, čime je postao jedan od rijetkih glazbenika koji se uspio oduprijeti žanrovskoj kategorizaciji, samouvjereno, predano i strastveno izgradivši vlastiti prepoznatljivi stil“, često se može pročitati u najavama za njegove nastupe.

Najčešće ga se opisuje nazivima kao što su „ciganski violinist“, „đavolji guslač“, „klasični majstor“, „jazz-improvizator“. Sve to sadržano je u njegovoj jedinstvenoj umjetničkoj osobnosti u kojoj se prožimaju tehnička okretnost, improvizatorska kreativnost i skladateljska snaga.

Roby Lakatoš nastupao je u velikim dvoranama i festivalima u Europi, Aziji i Americi. Nemirna duha, uvijek otvoren za nova iskustva, u najpoznatija klasična djela vješto donosi izvorni duh romske tradicije što ga je odvelo u mnoge svjetske koncertne dvorane, ali i omogućilo mu suradnju s najvećim jazz glazbenicima kao što su Herbie Hancock, Quincy Jones ili Stephane Grapelli, kao i s velikim orkestrima, među kojima su Londonski simfonijski orkestar, Nacionalni orkestar Francuskog radija, Dresdenska filharmonija i drugi.

 

Galerija slika:

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti