Vijesti ROMI.HR

/
Print - ZEMLJA, ZRAK I VODA

SVJETSKI DAN OKOLIŠA

5. 6. 2019.
ZEMLJA, ZRAK I VODA

Svjetski dan zaštite okoliša odnosno World Environment Day, obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda posvećeno okolišu u Stockholmu 1972. godine, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Obilježavanjem Dana zaštite okoliša diljem svijeta, Program Ujedinjenih naroda za okoliš nastoji istaknuti glavne okolišne probleme i omogućiti svima da shvate svoju vlastitu ulogu i odgovornost u razmišljanju i djelovanju s ciljem održivog razvoja našeg okoliša.

Na ovaj dan već 46 godina u kontinuitetu u više od 140 zemalja u svijetu, na poticaj Ujedinjenih naroda, vlade i organizacije pokreću akcije kojima promoviraju važnost zaštite okoliša.

Zaštita okoliša je skup odgovarajućih aktivnosti i mjera kojima je cilj sprječavanje onečišćenja i zagađenja okoliša, sprječavanje nastanka šteta, smanjivanje i/ili otklanjanje šteta nanesenih okolišu te povrat okoliša u stanje prije nastanka štete.

Svaki poremećaj količine određenih kemijskih ili bioloških tvari ili fizikalnih osobina od prirodnih vrijednosti, a koja se može određenim kemijskim, fizikalnim ili biološkim putem vratiti u prvobitno stanje naziva se onečišćenje, dok zagađenje predstavlja trajan oblik promjene sastava i osobina okoliša. Onečišćenja su rezultat prije svega ljudske aktivnosti. Onečišćeni mogu biti zrak, voda i obradivo tlo.

Svjetski dan zaštite okoliša prvi put je obilježen 1974. godine. Ovaj dan vremenom je postao globalna platforma za podizanje svijesti o širokom području zaštite okoliša, od onečišćenja mora i globalnog zatopljenja, do užih okolišnih tema poput nezakonite trgovine divljim vrstama, odnosno biljkama i životinjama.

Kao Svjetski dan zaštite okoliša izabran je 5. lipanj, na UN-voj Konferenciji o ljudskom okolišu u Stockholmu 1972. godine kada je donesena i odluka o pokretanju UN-ovog Programa za okoliš. Prvi Svjetski dan obilježen je dvije godine kasnije uz slogan „Samo jedna Zemlja”. Od tog dana do danas svakog petog dana u lipnju organiziraju se zelene akcije diljem svijeta.

Posljednjeg desetljeća svi osjećamo posljedice utjecaja na okoliš i klimatskih promjena, kao što su kiše, poplave, suše, hladnoća. Odgovornost za njih ne nose samo politike pojedinih zemalja, već i sekundarne djelatnosti poput industrije, rudarstva i energetike  koje su najveći proizvođači štetnih stakleničkih plinova. Eko odgovornosti imaju i pojedinci koji svojom neodgovornošću i potrošačkim životnim stilom utječu na okoliš u kojem žive. Svjetski dan okoliša, upravo zato povezuje sve sudionike ovog procesa pri čemu se ističu zajednička nastojanja i uspjesi u postizanju i očuvanju zdravog okoliša. Na kraju, odgovornost leži i na nevladinim organizacijama koje bi trebale više naglašavati i zagovarati okolišnu politiku.

I u Hrvatskoj sve češće osjećamo utjecaj promijenjena u prirodi. Iako smo svi do neke mjere izloženi posljedicama promjena Romi su, zbog okolnosti u kojima žive, natprosječno izloženi klimatskim promjenama.  Primjeri su za to štete od poplava koje najveće razmjere u Hrvatskoj imaju u pojedinim romskim izoliranim naseljima u kojima većina objekata biva teško oštećeno zbog nesolidne gradnje i zbog izgradnje u područjima koja nisu sustavno zaštićena od poplava.

Svjetski dan okoliša je svake godine usredotočen na pojedinu specifičnu temu među kojima je globalno zatopljenje bila najzastupljenija tema prethodnih godina. Promjene u atmosferi UN je kao važnu temu prepoznao još u 70-ima te je ozonski omotač bio glavna tema Svjetskog dana zaštite okoliša 1977. godine.

Akcije se svake godine organiziraju na lokalnoj, nacionalnoj i svjetskoj razini. Dobar primjer uspješne globalne kampanje je akcija „Drvo za mir” iz 1986. godine. U UN-ovoj Međunarodnoj godini mira Svjetski dan zaštite okoliša obilježen je ceremonijalnom svečanošću na kojoj su, sadnjom drveća, francuski predsjednik Francois Mitterrand, indijski premijer Rajiv Gandhi te predsjednik Ugande Yoweri Museveni upozorili na povezanost svjetskih sukoba i uništenja okoliša.

Slogan ovogodišnje kampanje povodom Svjetskog dana okoliša je ,,Pobijedimo onečišćenje zraka'', a glavna zemlja domaćin ove godine je Kina.

U proteklih četrdesetak godina ova manifestacija je izrasla u jedan od najjačih mehanizama kojima Ujedinjeni narodi podižu svijest ljudi širom našeg planeta o nužnosti uvrštavanja pitanja zaštite okoliša među goruće probleme današnjice. Isto tako Ujedinjeni narodi potiču ljude širom svijeta da postanu aktivni dionici održivog i ravnomjernog razvitka te preuzmu odgovornost za očuvanje planete Zemlje, imajući u vidu da je uloga lokalnih zajednica ključna za razumijevanje važnosti pitanja zaštite okoliša i ostvarenja sigurnije i prosperitetnije budućnosti za sve.

 

Galerija slika:

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti