Zanimljivosti ROMI.HR

/
Print - ROM I VJETAR

LEGENDA O ROMU I VJETRU

25. 10. 2018.
ROM I VJETAR

Legenda koja govori o povezanosti Roma s vjetrom. U prošlosti je vjetar za Rome - nomadski narod, koji je putovao svijetom trbuhom za kruhom, značio veliku nevolju.

Autorica: Sindirela Bobarić

Jednom davno Rom je krenuo na daleki put sa svojom obitelji trbuhom za kruhom. Bili su jako žedni i nisu imali puno pitke vode, te su stali kraj jednog bunara u nekom selu kako bi se napili vode. Odjednom je izašlo jako Sunce, te Rom stavi ruku na čelo da mu ne zasmeta i napije se do kraja vode. Krene on dalje sa svojom obitelji i odjednom mu se javi Sunce: „Zašto me nisi pozdravio?“. Rom podrugljivo odgovori: „Kakav si ti to veliki gospodar da bih te ja morao pozdraviti? Zar ne vidiš da mi smetaš!?“ Sunce je to još više razljutilo te mu zaprijeti: „Dobro, dobro vidjet ćeš ti kako će ti samo biti vruć ovaj dan! Trebati će ti vode!“ Nastave oni hodati dalje trbuhom za kruhom kroz pustinju a Sunce se nasmije i zasja najjače što može.

No tada su već napunili čuturice vodom iz bunara. Rom se nasmije, okrene prema Suncu i kaže mu: „Sve je dobro samo kad ne puše vjetar!“. Putuju oni tako daleko od sela do sela, od grada do grada i prođe neko vrijeme. Došli oni u neko usputno selo na obližnju seosku tržnicu da kupe staru  polovnu odjeću kako bi se dodatno utoplili jer je postalo sve hladnije. Zima ih iznenadi i izađe. Niti njoj nije zaželio dobar dan. Uvrijeđena Zima zbog toga upita: „Zašto ti mene ne pozdravljaš?“ Rom je i njoj odgovorio kao i Suncu: „Kakva si ti to velika dama da bih te ja morao pozdraviti? Zar ne vidiš da nam smetaš! Hladno nam je!“ Iznenađena njegovom drskošću i ona mu priprijeti: „Pazi se, vidjet ćeš ti kolika sam ja dama kad te sustigne veliki snijeg!“ Mahne Rom rukom i nastavi hodati dalje sa svojom obitelji trbuhom za kruhom. Odjednom napadne veliki snijeg i Rom se ni tada nije uplašio jer su se opremili dodatnom odjećom sa tržnice.

Nasmiješi se Rom Zimi i kaže joj: „Dobro, dobro samo da ne bude vjetra!“. Nastave oni mirno svojim putem, no nedugo zatim viđe u daljini veliki Vjetar. Još iz daleka visoko je dignuo svoj šešir u znak pozdrava vjetru, glasno vičući: „Dobar ti dan, vjetre!!“ Vjetar je, smiješeći se, samo produžio pored njega i nastavio dalje snažno puhati.

 

Romi su nomadski narod koji je uvijek kroz povijest putovao tražeći bolju sreću za sebe i svoje najbliže. Vjetar za Roma ima najveću moć jer se od njega nigdje ne može skloniti.

 

Galerija slika:

Povratak na zanimljivosti