Zanimljivosti ROMI.HR

/
Print - ROMI IZ HRVATSKE U NOVOM FILMU OSKAROVCA SALVATOREA

ROMI IZ HRVATSKE NA FILMSKOM SETU

6. 11. 2018.
ROMI IZ HRVATSKE U NOVOM FILMU OSKAROVCA SALVATOREA
ROMI IZ HRVATSKE U NOVOM FILMU OSKAROVCA SALVATOREA

Proslavljeni talijanski filmski redatelj i oskarovac Gabriele Salvatores snima novi film "Ako te zagrlim, ne boj se“. Na snimanju filma na otoku Pagu dobilo je priliku sudjelovati i pedesetak Roma.

Autorica: Sindirela Bobarić

Redatelj je želio snimiti scenu romske svadbe u kojoj sudjeluje pedesetak Roma. Za potrebe snimanja i pronalazak statista za film bila je angažirana produkcijska kuća Antitalent iz Zagreba. Kako vrlo mali broj Roma živi na području Zadarske županije, produkcijska kuća je kao statiste za ovaj film pozvala Romkinje i Rome različite dobi iz Rijeke, Zagreba i Siska, a među statistima je bilo i Roma iz Međimurja i iz Srbije.

Snimanje je organizirano na plaži Dražice na otoku Pagu. Pripreme za snimanje su uključivale puno rada filmskih profesionalaca, stručnjaka za kostime, frizure i šminkanje, jer je trebalo pripremiti brojne statiste. Romkinje obučene u tradicionalne romske duge haljine s cvjetnim uzorkom i Romi u odjelima i s šeširima na glavi ponosno su predstavili dio romskih svatovskih tradicija i običaja.

Zanimljivo je kako nije puno trebalo Romkinjama i Romima da se 'užive' u uloge. Predvođeni nekolicinom s prethodnim glumačkim iskustvom brzo su se oslobodili straha od kamere. Usprkos teškim uvjetima snimanja, jesenjoj hladnoći i vjetru skupina Romkinja i Roma okupljena iz raznih krajeva Hrvatske i izvan nje stvorila je veselu 'svadbenu' atmosferu. Fascinira ta sposobnost mnogih Romkinja i Roma da u raznim okolnostima i u vrlo kratkom vremenu stvore oko sebe veselu i zabavnu atmosferu.

 

 

Film "Ako te zagrlim, ne boj se“ je priča o putovanju oca i sina iz Trsta preko naše obale, a njihovo putovanje završava na otoku Pagu. Priča filma koja završava na Pagu dovela je na ovaj otok, koji mnoge podsjeća na površinu Mjeseca, brojnu međunarodnu ekipu koju su uz redatelja i glumce iz Italije činili i brojni drugi filmski profesionalci iz Hrvatske, ali i drugih zemalja.

Riječ je o novom filmu talijanskog redatelja Gabrielea Salvatoresa koji je svjetsku slavu doživio 1992. godine kada je njegov film Mediterraneo dobio nagradu Oskar Američke filmske akademije za najbolji strani film. Tijekom 35 godina svoje bogate karijere filmskog redatelja Salvatores je snimio osamnaest igranih filmova, a devetnaesti se upravo snima u Hrvatskoj. Prije filma debitirao kao kazališni redatelj 1972. godine, utemeljivši u Milanu kazalište „Teatro dell'Elfo“. Zanimljivo da je i film Mediterraneo, koji mu je donio Oskara, Salvatores snimio na najmanjem otoku otočja Dodekaneza - Kastellorizou u Grčkoj.

Snimanju filma na Pagu odnosno na području općine Povljana obradovala je i direktora Turističke zajednice Povljana koji je izjavio: „Svjedoci smo povećanog interesa javnosti za nas nakon svakog snimanja. Do sada taj interes javnosti nismo iskoristili u turizmu, ali nadam se da će se stvari promijeniti.''

Pojačani interes za snimanje filmova na atraktivnim lokacijama Zadra i susjednih područja rezultirao je i osnivanjem Filmskog ureda Zadar. Sve se više filmova, serija i reklama snima na tom području. Film "Ako te zagrlim, ne boj se“ u čijem snimanju je sudjelovao i veliki broj Roma najnoviji je primjer.

Šteta što bar dio lokalnog stanovništva Zadarske županije nije bio u prilici vidjeti veselje i pozitivnu atmosferu koju su Romkinje i Romi, mladi i stari stvorili usred kamene pustoši, jer bi ih to možda potaklo da prihvate suživot s Romima i u tom dijelu Lijepe naše, kako se ružne scene onemogućavanja suživota, koje smo prije nekoliko godina gledali u obližnjoj Škabrnji, više nikada ne bi ponovile.

 
Poveznice:
romi u filmu
Povratak na zanimljivosti