Zanimljivosti ROMI.HR

/
Print - VEČER NACIONALNIH MANJINA

11. VEČER NACIONALNIH MANJINA U BJELOVARU

23. 12. 2017.
115-1-2 VEČER NACIONALNIH MANJINA
Foto: RNV Arhiva
VEČER NACIONALNIH MANJINA

U Bjelovaru održana tradicionalna 11. večer nacionalnih manjina. Sudjelovali predstavnici češke, mađarske, njemačke, poljske, romske, slovačke, slovenske, srpske i ukrajinske nacionalne zajednice.

Autorica: Slađana Đurđević

U Bjelovaru se već jedanaestu godinu za redom održava Večer nacionalnih manjina. Suorganizator i pokrovitelj je Grad Bjelovar. Manifestacija je to kojom se želi istaći status grada kao multikulturne i multietničke  sredine  gdje u suživotu i zajednici uz većinu živi čak 21 nacionalna manjina. U potpuno ispunjenoj Školsko sportskoj dvorani su se u subotu, 25. studenog ove godine, na poziv Udruge češke nacionalne manjine Češke obeci Bjelovar, kao inicijatora i organizatora, okupili predstavnici čak devet nacionalnih manjina kako bi pokazali bogatstvo i ljepotu svojih tradicijskih pjesama i plesova.

Bili su to predstavnici češke, poljske, romske, slovačke, slovenske, mađarske, srpske, ukrajinske i njemačke nacionalne zajednice u Republici Hrvatskoj. Posebni gosti nacionalnih manjina su bili hrvatski HORKUD Bjelovar i bošnjački Ansambl ''Bosnia Folk'' iz Zenice, Bosna i Hercegovina. Ukupno je u programu sudjelovalo više od 400 sudionika.

Romsku zajednicu su i ove godine predstavljali članice i članovi Romskog kulturno umjetničkog društva (RKUD) iz Darde. Svojom izvedbom oduševili su sve prisutne. S njima su nastupali i članovi Romskog kulturno-umjetničkog društva ''Ludari'' iz Slavonskog Broda s koreografijom ''Splet plesova Munčana i Ludara''.

Tradicionalno, uz prezentaciju kulturno-umjetničkog stvaralaštva, gosti su prije početka manifestacije mogli kušati i razne nacionalne specijalitete, specifične za nacionalne manjine koje su sudjelovale u programu odnosno njihove matične države, što je omogućilo da osim vizualnog i slušnog doživljaja gosti i gledatelji mogu okusom doživjeti tradicijsku kulturu manjinskih zajednica u Hrvatskoj. Na pozornici su se izvođači redom izmjenjivali plesom i pjesmom, a na kraju su primili i prigodne zahvale te darove za sudjelovanje od strane organizatora. 

Sudionike i goste manifestacije je pozdravili su gradonačelnik Grada Bjelovara g. Dario Habek, župan Bjelovarsko-bilogorski g. Damir Bajs i zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine u Hrvatskom saboru i predstavnik Savjeta za nacionalne manjine g. Vladimir Bilek.

Organizirajući ovu vrijednu manifestaciju po 11. put grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija pokazali su bogatstvo svoje etničke raznolikosti na što svi njihovi građani mogu biti posebno ponosni. Ovakve manifestacije daju kontinuirani doprinos razvoju multikulturalnosti i pružaju priliku pripadnicima nacionalnih manjina da svoje sugrađane ali i širu zajednicu upoznaju odnosno podsjete na doprinos koji su manjinski narodi kroz povijest davali, ali i sada daju razvoju Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije i bogatstvu njihove kulturne ponude.

Zatvarajući ovu vrlo uspješnu manifestaciju izvođači su zajedničkim izlaskom pozdravili sve prisutne i najavili još bogatiji program za 12. večer nacionalnih manjina 2018. godine.

 

Galerija slika:

Povratak na zanimljivosti