Fokus ROMI.HR

/
Print - OSMIJEH ROMA NA JUGOSLAVENSKOJ ‘HILJADARKI’

NAJAVA IZLOŽBE U BRITANSKOM MUZEJU

16. 8. 2017.
OSMIJEH ROMA NA JUGOSLAVENSKOJ ‘HILJADARKI’
Foto/mojarijeka.hr
OSMIJEH ROMA NA JUGOSLAVENSKOJ ‘HILJADARKI’

Britanski muzej (British Museum) stotu godišnjicu Oktobarske revolucije obilježava izložbom komunističkih plakata, medalja, kovanica i novčanica pod nazivom The Currency of Communism (Valuta komunizma). Već odabrani eksponati koji prikazuju radosne radnike, entuzijastične vojnike, tvornice, polja, željeznice, industrijski napredak iz različitih su zemalja, a jedan od njih je i jugoslavenska novčanica na kojoj je prikazan Arif Heralić, zenički radnik u željezari romskog podrijetla.

Autorica: Bibijana Papo

Arif Heralić rođen je 1922., a umro 1971. godine. Njegova obitelj je bila progonjena od strane ustaškog režima, a sam je bio sudionik NOB-a. Kasnije se oženio te je sa suprugom i 11 djece živio u skromnim uvjetima. Radio je na visokoj peći u Zenici, a zvijezda je postao završivši na jugoslavenskoj novčanici od tisuću dinara izdanoj 1955., koja je nakon deset godina, uslijed devalvacije, izdavana u apoenima od 10 dinara. Za jednog se 'Arifa', kažu, tada nije više moglo otići niti u kino.

Autor fotografije Arifa Heralića koja se pojavljuje na novčanici je fotograf Borbe, Nikola Bibić. Zanimljivo je da je izraz 'soma dinara' ili kasnije 'soma kuna', za novčanicu od tisuću nastao, prema priči, zbog rudarskih velikih naočala koje je Arif Heralić nosio. Nekome se vjerojatno učinilo da te naočale liče na oči soma.[1]

 

O Heraliću je snimljen i dokumentarni film Devalvacija jednog osmijeha Vojdraga Berčića u produkciji Zagreb filma 1967. godine u trajanju od 15 minuta.

U filmu Arif, između ostalog, govori o svojem iskustvu Drugog svjetskog rata na području Maglaja:

„Rat je donio katastrofu i za mene. Godine 1941. protjerali su u Jasenovac 52 duše – protjerali mi braću, sestre, tetiće, daidžiće, sve...“

Iako se radilo o kratkom dokumentarnom filmu koji donosi jednu životnu priču, film je izazvao skandal i obilježio početak 1968. godine na ovim prostorima, o čemu je pisao i Hrvoje Klasić u svojoj knjizi Jugoslavija i svijet 1968.

Film je na Televiziji Zagreb prikazan u siječnju 1968. No, pokazao se problematičnim za političare jer je Arif Heralić prikazan kao iskorišten od države s obzirom da živi u teškim uvjetima s mnogobrojnom obitelji, a ne kao zadovoljni jugoslavenski radnik i oličenje prosperiteta. Desetak godina nakon što je završio na novčanici, Arif više nije radio nego je živio od naknade za invalide rada i pronalazio utjehu u alkoholu.

S obzirom da je film od strane političkih krugova ocijenjen negativno te je bilo naglašeno da se radi o „lažnom i izopačenom prikazu jedne sredine i teškom vrijeđanju morala“, slučaj je završio i kod Javnog tužilaštva Zagreb od kojeg se tražila zabrana daljnjeg prikazivanja. Rezime priče: TV Zagreb ispričala se gledateljima uz poruku da se radilo o „programsko-političkoj pogrešci“. Tužilac Okružnog javnog tužilaštva odbio je donijeti zabranu prikazivanja filma uz obrazloženje „da je društvena osuda filma mnogo snažnija od bilo kakve administrativne zabrane“. Međutim, film više nije prikazivan.[2]

Film možete pogledati putem Youtube kanala.

 

Izložba The Currency of Communism bit će otvorena od 19. listopada 2017. do 18. ožujka 2018., a financijski je podržava The Art Fund. Kustos izložbe je Tom Hockenhull. 

 

[1] http://www.telegraf.rs/zanimljivosti/1570427-ovo-sigurno-niste-znali-evo-zasto-1-000-dinara-zovemo-soma-dinara-a-10-banka

[2] Klasić, Hrvoje. Jugoslavija i svijet 1968. Zagreb: Naklada Ljevak, 2012.: 14-16.

 
Povratak na Fokus