Vijesti ROMI.HR

/
Print - BELI MANASTIR NAGRAĐEN POVODOM SVJETSKOG DANA ROMA

SVJETSKI DAN ROMA

7. 4. 2017.
BELI MANASTIR NAGRAĐEN POVODOM SVJETSKOG DANA ROMA
BELI MANASTIR NAGRAĐEN POVODOM SVJETSKOG DANA ROMA
Autor: ROMI.HR

Povodom Svjetskog dana Roma, u subotu 8. 4. 2017., Romsko nacionalno vijeće uručit će Godišnju nagradu Gradu Belom Manastiru. U Odluci RNV-a stoji da se nagrada dodjeljuje „za poseban doprinos poboljšanju položaja Roma“.

Godišnju nagradu dodjeljujemo Gradu koji godinama sustavno pokazuje političku volju i ostvaruje konkretne rezultate na uključivanju Roma i poboljšanju njihovog položaja, partnerski surađujući sa svojom romskom manjinskom zajednicom i njezinim organizacijama, ističu u RNV-u.

Grad Beli Manastir kontinuirano razvija programe koji doprinose uključivanju lokalne romske zajednice. Kada je riječ o zapošljavanju, Beli Manastir je samouprava koja zapošljava daleko najveći broj Roma u Hrvatskoj kroz program javnih radova. U razvoju i provođenju tog programa sudjeluju Romi koji definiraju specifične potrebe romske zajednice koje su unijete u taj program. Planiraju i zaposliti pripadnike romske nacionalne manjine u gradskoj upravi prema riječima gradonačelnika, što je dobar primjer drugim samoupravama.

Podržavaju inicijative drugih organizacija i institucija. Posebno se to odnosi na programe socijalnog poduzetništva kroz koje se otvara mogućnost zapošljavanja Romkinja. Naime, u planu je proširenje gradskog plastenika, a proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda i njihovim plasiranjem na tržište, Romkinje bi dobile priliku za zapošljavanje. Indirektno bi se time integriralo Rome i nerome kroz tržište rada.

Grad brine i o kvaliteti obrazovanja djece Roma i financira aktivnost pomoći u učenju, kojim učenici dobivaju priliku poboljšati svoj obrazovni uspjeh. U program je uključeno 25 romske djece uglavnom osnovnoškolske dobi.

Beli Manastir jedan je od pet gradova koji će kroz pilot-projekt dobiti milijunska sredstva iz EU fondova za program integrirane fizičke, socijalne i gospodarske regeneracije. Ostvarenje ciljeva, a to su smanjenje socijalne nejednakosti, isključenosti, poboljšanje infrastrukture te jačanje aktivnog sudjelovanja stanovnika tih područja u gospodarskom i društvenom životu, bit će od koristi i lokalnoj romskoj zajednici.

Romi iz Belog Manastira naglašavaju kako je važno sve što Grad čini za Rome, a posebno to da gradonačelnik Doboš uvijek ima otvorena vrata za njih. Komunikacija i suradnja lokalne samouprave s Vijećem romske nacionalne manjine i romskim udrugama na visokoj je razini, a u pripremi je i ove će godine biti usvojen lokalni akcijski plan za provođenje Nacionalne strategije za uključivanje Roma.

Jer, kao što je više puta naglašeno u posljednje vrijeme od strane pojedinih aktivista, stručnjaka, političara i predstavnika institucija Europske unije, bez uključivanja lokalnih vlasti, programi i strategije za Rome neće zaživjeti.

Mnogo je projekata  i aktivnosti koje Grad podržava i provodi, a koje doprinose kvaliteti života Roma u tom kraju, a daljnjem razvoju aktivnosti i motivaciji gradske uprave sigurno će doprinijeti i priznanje u obliku nagrade koju je RNV dodijelio Belom Manastiru.

Svjetski dan Roma se obilježava u sjećanje na Prvi kongres Roma održan 1971. u Londonu, kada su između ostalog donesene i povijesne odluke – usvojena je zastava Roma, himna te je usvojen zaključak da je romski jezik odigrao važnu ulogu kroz prošlost i da on predstavlja jednu od specifičnosti Roma u svakoj zemlji.

Ovaj dan se u Hrvatskoj obilježava na više raznih mjesta.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti