Vijesti ROMI.HR

/
Print - OBILJEŽEN SVJETSKI DAN ROMA

VELIKI DAN ZA SVE ROME I PRIJATELJE ROMA

8. 4. 2017.
 OBILJEŽEN SVJETSKI DAN ROMA
Foto/RNV Arhiva
OBILJEŽEN SVJETSKI DAN ROMA

8. travnja se širom svijeta, kao i u Hrvatskoj, obilježava Svjetski dan Roma. Tom prilikom Romsko nacionalno vijeće dodjelilo je godišnju nagradu za 2017. godinu Gradu Belom Manastiru.

Autor: ROMI.HR

Svjetski dan Roma obilježavamo 8. travnja svake godine povodom prvog Svjetskog kongresa Roma, koji je održan u Londonu od 8. do 12. travnja 1971. godine. Ovaj datum predstavlja jedan od najvažnijih dana u povijesti Roma.

Na tom kongresu sastali su se predstavnici Roma iz 14 zemalja svijeta. Kao jedne od najvažnijih odluka, usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Prvi kongres Roma rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani čhiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva „Rom“, što na romskom jeziku znači čovjek. Naziv „Rom“ izabran je kako bi se izbjegao naziv „Cigan“ koji je poprimio negativno značenje.

Delegati na Kongresu su kao prioritet postavili širenje samosvijesti Roma i borbu za ljudska prava. Prvi Svjetski kongres Roma bio je potvrda da su Romi spremni zajedničkim i vlastitim snagama djelovati unutar političke sfere kako bi se borili za društvenu pravdu i ravnopravnosti. Svjetski kongres Roma istaknuo je i da oni gadže (neromi), koji rade na boljitku Roma trebaju biti smatrani braćom i sestrama Roma.

Unutar Kongresa je bilo formirano četiri odbora – za socijalna i pravna pitanja, obrazovanje, kulturu, te za davanje počasti žrtvama nacizma u Drugom svjetskom ratu. Moto „Opré Roma“ („Naprijed, Romi“) postao je politički kredo romskog pokreta, pokreta za društvenu pravdu i ravnopravnost. Svjetski dan Roma je službeno proglašen 1990. u Poljskoj na četvrtom Svjetskom kongresu Roma. Odlučeno je da se 8. travnja, dan kada je otvoren 1. kongres u Londonu, proglasi za Dan kada obilježavamo Svjetski dan Roma.

Svjetski dan Roma ima dodatnu važnost i za Romsko nacionalno vijeće koje je osnovano 8. travnja 2012. godine i na današnji dan obilježava petu godišnjicu osnivanja.

Povodom Svjetskog dana Roma, Romsko nacionalno vijeće je tradicionalno dodijelilo godišnju nagradu za 2017. godinu. Nagrada je Gradu Belom Manastiru dodijeljena za poseban doprinos poboljšanju položaja Roma, a primio ju je gradonačelnik, g. Ivan Doboš. Istaknuto je da se radi o Gradu koji godinama sustavno pokazuje političku volju i ostvaruje konkretne rezultate na uključivanju Roma i poboljšanju njihovog položaja, partnerski surađujući sa svojom romskom manjinskom zajednicom i njezinim organizacijama.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti