Vijesti ROMI.HR

/
Print - MEĐUNARODNI VOLONTERI S FRANCUSKIM DRŽAVNIM TAJNIKOM

FRANCUSKU VLADU ZANIMAJU PRIJEDLOZI VOLONTERA

23. 7. 2021.
MEĐUNARODNI VOLONTERI S FRANCUSKIM DRŽAVNIM TAJNIKOM

Tokom službenog posjeta Hrvatskoj francuski državni tajnik za poslove Europske unije je u Zagrebu održao sastanak s volonterima Europskih snaga solidarnosti.

Autorica: Daria Maracheva

Prilikom posjeta Hrvatskoj, 22. srpnja 2021. godine, francuski državni tajnik za poslove EU, Clément Beaune zajedno s francuskim veleposlanikom u Republici Hrvarskoj njegovom ekselencijom Gaëlom Veyssièrem  sastao se u Veleposlanstvu Republike Francuske u Zagrebu s volonterima koji sudjeluju u programu Europske snage solidarnosti (ESS). Mladi volonteri iz različitih zemaljagovorili su o svojim iskustvima volontiranja u Hrvatskoj, izazovima s kojima se suočavaju, te su s državnim tajnikom razmijenili mišljenja o tome kako se može poboljšati ESS program kako bi olakšili život budućim generacijama volontera.

ESS je dio programa mobilnosti koji financira EU i koji pruža mladim ljudima od 18 do 30 godina mogućnost volontiranja u svojoj zemlji ili u inostranstvu u projektima koji su od važnosti za lokalnu zajednicu. Sastanku je također prisutstvovala i ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU (AMPEU) Antonija Gladović, budući da je AMPEU nacionalno tijelo za provođenje programa Europske snage solidarnosti u Hrvatskoj.

Antonija Gladović istaknula je ulogu volontera u izgradnji inkluzivnijeg i otvorenijeg društva i iznjela je podatke o ukupnom broju volontera u Hrvatskoj, naglasivši da su francuski volonteri zajedno s volonterima iz Španjolske i Italije najbrojniji strani volonteri u Hrvatskoj. Osim volontera iz Francuske i Španjolske na sastanku su prisutstvovali i volonteri iz Poljske, Rusije, Ukrajine, Armenije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Turske.

Francuski državni tajnik za poslove EU Clément Beaune također je podijelio svoje iskustvo studiranja u Irskoj u okviru programa Erasmus i istaknuo kako smatra tu godinu svog života jednom od najzanjimljivijih.

Mladi ljudi koji su sudjelovali na sastanku s francuskim državnim tajnikom volontiraju na projektima u šest udruga u Hrvatskoj: Romsko nacionalno vijeće, Bez granica, Ocean znanja, Centar Krugovi, Udruga O.A.ZA i Hrvatska škola Outward Bound. 

Volonteri Romskog Nacionalnog Vijeća (RNV-a) aktivno su sudjelovali u raspravi fokusirajući pažnju na to da su ovaj i slični projekti iznimno važni za osnaživanje romske zajednice i integraciju Roma u hrvatsko društvo. Također su istaknuli da pored pomaganja ranjivim skupinama poput Roma, volontiranje pruža sjajnu priliku za razvoj stručnih vještina i kompetencija, proširenje vidika, upoznavanje ljude iz drugih zemalja i kultura kao i učenje jezika.

Govoreći o mjerama koje treba poduzeti za unapređenje ESS programa, volonteri RNV-a iznijeli su svoje mišljenje kako treba dati mladim ljudima koji volontiraju manje od godinu dana priliku da preostalo razdoblje do pune godine iskoriste na nekon drugom projektu.

Državni tajnik je s zanimanjem saslušao prijedloge volontera i zahvalio im se što svoje vrijeme i energiju ulažu u volontiranje posebno ono koje se temelji na solidarnosti kao jednoj od temeljnih vrijednosti Europske unije.

 

Galerija slika:

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti