Vijesti ROMI.HR

/
Print - PREMIJERNA PREDSTAVA „MI BI DA SE ŽENIMO“

„MI BI DA SE ŽENIMO“

28. 6. 2019.
PREMIJERNA PREDSTAVA „MI BI DA SE ŽENIMO“
PREMIJERNA PREDSTAVA „MI BI DA SE ŽENIMO“

Premijerna kazališna predstava „Mi bi da se ženimo“ održana  u kulturnom centru „Knap“, na zagrebačkoj Peščenici.

Autorica: Sindirela Bobarić

U utorak 4. lipnja, 2019. godine. u Kulturnom centru „KNAP“ održana je premijera kazališna predstava „Mi bi da se ženimo“. U sklopu natječaja „Kultura i umjetnost za mlade“ koje financira Europski socijalni fond, udruga žena Romkinja Hrvatske „Bolja budućnost“, u partnerstvu s udrugama Institut za demokraciju i Kultura Nova, su u veljači 2018. godine, pokrenuli Projekt „Mi bi da se ženimo“.

Cilj Projekta je kako je planirano bio da se kroz edukativne i kreativne radionice osobnog razvoja, te kroz dramske radionice i produkciju predstave, osnaže mlade Romkinje i Romi u nepovoljnom položaju.

Radionice su se održavale dva puta tjednom u Kulturnom centru „KNAP“ na Peščenici u bivšem kulturnom centru Peščenica, u periodu od 18 mjeseci. Mlade Romkinje i Romi iz Zagreba su pod vodstvom mentora, učili i radili, te osmislili ideju za kazališnu predstavu „Mi bi da se ženimo“. Projekt je bio usmjeren prema Romima u dobi od 15 do 25 godina. Četrdesetak sudionika je na njemu radilo 18 mjeseci, a oni koji su bili najuporniji i najtalentiraniji, imali su priliku glumiti u kazališnoj predstavi.

Predstava govori o paru koji je par i u pravom životu. Radi se o Valentini Stanić (19)  i Dejanu Seferoviću (24). Dejan je Rom, a Valentina neromkinja. Žive u kvartu Kozari bok u Zagrebu, a u vezi su dvije godine. Glavni dio predstave je usmjeren na pripreme za vjenčanje između dvoje zaljubljenih koji dolaze iz različitih sredina, pa stoga imaju i različite tradicije. Sve prati puno stresa, koji je u najvećoj mjeri posljedica nastojanja njihovih roditelja da vjenčanje bude sukladno roditeljskim željama.

U izvještavanju o predstavi različiti mediji navode kako predstava govori o ljubavi sličnoj Romeu i Juliji, međutim priča Romea i Julije govori o velikoj ljubavi koja je bila zabranjena od strane njihovih roditelja i koja je završila tragično. U predstavi „Mi bi da se ženimo“ nije riječ o protivljenju roditelja. Samo su roditelji imali različite tradicije i ženidbene običaje.

„Moji Dejana poznaju već neko vrijeme i drag im je. Nije im ni u jednom trenutku bilo problem to što je Rom”, rekla je Valentina za Jutarnji.hr

Nositelji provođenja projektnih aktivnosti smatraju kako su ispunili očekivanja i ciljeve Projekta, a to je bilo osnaživanje mladih pripadnika romske nacionalne manjine, prije svega, kao pojedinca te unaprjeđenje njihovog društvenog položaja. Navode kako će stečeno znanje sudjelovanjem u ovom Projektu doprinijeti i njihovoj konkurentnosti na tržištu rada.

Mladi romski sudionici su, vjerujemo, kroz sudjelovanje u ovom Projektu koji pruža priliku za afirmaciju Roma, osnažili osjećaj svog identiteta te stekli određena znanja i iskustva sudjelovanja u kazališnoj predstavi. U kojoj je mjeri ostvaren cilj Projekta, koji je bio usmjeren na osnaživanje mladih pripadnika romske nacionalne manjine, te unaprjeđenje njihovog društvenog položaja, a posebno konkurentnosti na tržištu rada ostaje da se vidi.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti