Zanimljivosti ROMI.HR

/
Print - ČESTITKA GORANA JANDROKOVIĆA

ČESTITKA PREDSJEDNIKA HRVATSKOG SABORA

8. 4. 2022.
37a ČESTITKA GORANA JANDROKOVIĆA
Izvor: Commons.Wikimedia.org
ČESTITKA GORANA JANDROKOVIĆA

Goran Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora uputio je čestitku Romima povodom Svjetskog dana Roma.

ROMI.HR

U čestitci povodom Svjetskog dana Roma Goran Jandroković je napisao:

U ime Hrvatskoga sabora i osobno svim našim sugrađankama i sugrađanima pripadnicima romske nacionalne manjine u Hrvatskoj upućujem iskrene čestitke u povodu Svjetskog dana Roma.

Na današnji dan u cijelom svijetu obilježava se Svjetski dan Roma u spomen na prvi Svjetski kongres Roma 1971. godine u Londonu kada su donesene odluke o službenoj himni, zastavi i službenom romskom jeziku. Bio je to veliki poticaj i doprinos osnaženju romskog identiteta i očuvanja romske kulture, povijesti, tradicije, jezika i pisma. 

Hrvatska posebno cijeni doprinos nacionalnih manjina kulturnom bogatstvu i raznolikosti naše domovine. Ustrajni smo u nastojanjima da, u suradnji s romskom zajednicom i na temelju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, i dalje radimo na afirmaciji položaja Roma i društvenoj integraciji, posebno mladih u sustav obrazovanja. 

Naša je zadaća nastaviti graditi društvo u duhu tolerancije, zasnovano na solidarnosti, međusobnom razumijevanju i uvažavanju različitosti, kao i zajedničkim vrijednostima koje nas čine povezanijima i snažnijima u vremenima punim izazova.

 
Povratak na zanimljivosti