Zanimljivosti ROMI.HR

/
Print - MEĐUNARODNA ORGANIZACIJA RADA PREDLAŽE MJERE ZA SUZBIJANJE DISKRIMINACIJE ROMA NA TRŽIŠTU RADA

ZAPOŠLJAVANJE MLADIH ROMA

26. 1. 2017.
MEĐUNARODNA ORGANIZACIJA RADA PREDLAŽE MJERE ZA SUZBIJANJE DISKRIMINACIJE ROMA NA TRŽIŠTU RADA
Foto/Csaba Csoka; ILO
MEĐUNARODNA ORGANIZACIJA RADA PREDLAŽE MJERE ZA SUZBIJANJE DISKRIMINACIJE ROMA NA TRŽIŠTU RADA

Tek 15% mladih Roma u Europi ima završeno srednjoškolsko obrazovanje, a gotovo 60% njih u dobi od 16 do 24 godine nije u sustavu obrazovanja niti je uključeno u tržište rada, navodi Međunarodna organizacija rada. Zabrinjavajući su ovo podaci. Stoga je objavljen Vodič koji donosi pregled međunarodnih instrumenata i iskustava što može biti od koristi svim zainteresiranim stranama čiji su ciljevi suzbijanje raširene diskriminacije na tržištu rada, kao i siromaštva među Romima.

Autor: Bibijana Papo

Krajem 2016. Međunarodna organizacija rada (ILO) objavila je Vodič za promociju mogućnosti za rad mladih Roma u srednjoj i istočnoj Europi. Ova publikacija je izrađena s ciljem širenja znanja među svim ključnim dionicima o pitanjima koja se tiču položaja Roma na tržištu rada i diskriminacije te ograničenosti pristupa različitim resursima i uslugama.

„Mladi Romi su zarobljeni unutar začaranog kruga i izloženi su različitim vrstama problema, od visoke stope ispadanja iz obrazovnog sustava, dječjeg rada, nižeg stupnja razvoja vještina, poteškoća u pristupu i ostanku na tržištu rada, niske plaće do stigmatizacije koja ih još više potiskuje na margine ekonomskih aktivnosti“, izjavio je Antonio Graziosi, direktor u Međunarodnoj organizaciji rada zadužen za područje središnje i istočne Europe te dodao da „promocija mogućnosti za rad za Rome signalizira nadu u bolju budućnost, prekidanje začaranog kruga siromaštva i izbjegavanje rasipanja dragocjenog ljudskog kapitala.“

 
Povratak na zanimljivosti