Vijesti ROMI.HR

/
Print - SVJETSKI DAN SLOBODE TISKA

SVJETSKI DAN SLOBODE TISKA

3. 5. 2018.
SVJETSKI DAN SLOBODE TISKA

Svjetski dan slobode tiska obilježava se 3. svibnja. Ovaj dan je prilika da se pohvale medijske slobode, procijeni stanje i položaj medija u zemlji i svijetu, da se ukaže na važnost obrane neovisnosti medija, kao i da se oda počast novinarima koji su izgubili živote radeći svoj posao diljem svijeta. 

ROMI.HR

Ove godine, Svjetski dan slobode tiska, 3. svibanj, obilježava se samo tri dana nakon što je u Kabulu u Afganistanu poginulo osam novinara koji su izvještavali o terorističkom napadu, kao žrtve napada koji je bio planski usmjeren upravo na novinare koji su izvještavali s mjesta prethodnog terorističkog napada na djecu. Strašan je to podsjetnik na činjenicu kako su novinari i mediji u mnogim područjima meta napada s ciljem da se zaustavi sloboda informiranja.

Današnji Svjetski dan slobode tiska dobra je prilika da se podsjetimo koliko su medijske slobode važne i kako bez slobodnog tiska nema demokratičnog i slobodnog društva.

U najnovijem izvještaju, u dijelu koji se odnosi na Hrvatsku, međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF) bilježe napredak u slobodi tiska. U tablici zemalja prema ostvarenog razini slobode tiska Hrvatska nalazi na 69. mjestu od ukupno 180 promatranih zemalja, što je napredak od pet mjesta u odnosu na prethodnu godinu. Također, RSF pohvaljuje rad državnih tijela koja su u proteklih godinu dana više radili na otkrivanju i procesuiranju onih koji novinarima prijete ili im na drugi način ugrožavaju sigurnost. Međutim, u izvještaju se upozorava da država vrši veliki pritisak na HRT, te da interesne grupe pokušavaju utjecati na HRT-ovu uređivačku politiku i unutarnju organizaciju.

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) u svom priopćenju povodom Svjetskog dana slobode tiska podsjeća na loš položaj novinara u društvu, ne samo zbog pritisaka koje trpe, već naglašava i kako su novinari često potplaćeni, da rijetko imaju ugovore o radu na neodređeno vrijeme, i da se zbog straha za posao ne mogu baviti istraživačkim novinarstvom.  "Premalo je istraživačkog novinarstva, a previše površnog i tračerskog, za što najveću krivnju snose glavni urednici koji su, zbog negativne selekcije, izgubili odgovornost prema novinarima i novinarstvu i sve češće su produžena ruka vlasnika. Ne možemo imati slobodne medije i kvalitetno informiranje ako se zanemaruju profesionalci koji trebaju izvještavati, istraživati i informirati javnost", navodi se u priopćenju.

U izrazito nepovoljnom položaju, posebno zadnjih nekoliko godina, su neovisni mediji. Odlukama na političkoj razini ograničena su i smanjena sredstva kojima je ovaj društveno iznimno važan segment javnog informiranja podržavan, što je rezultiralo produbljivanjem teških okolnosti u kojima nezavisni mediji djeluju.

Joseph Pulitzer, čije ime nosi i najprestižnija nagrada u novinarstvu, davno je rekao da se "novinar uvijek mora boriti za napredak i promjene, nikada tolerirati nepravdu i korupciju, uvijek se boriti protiv podilaženja svih vrsta, stalno oponirati privilegiranima i javnim pronevjeriteljima, uvijek suosjećati sa siromašnima, uvijek podupirati javno dobro, nikada ne biti zadovoljan samo objavljivanjem vijesti, uvijek biti posve neovisan i ne bojati se napasti zlo".

Redakcija Portala ROMI.HR čestita svim medijima u zemlji i svijetu Svjetski dan slobode medija.
 

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti