Vijesti ROMI.HR

/
Print - PREDSTAVLJEN PROJEKT ,,JEDNAKA PRAVA - JEDNAKE PLAĆE - JEDNAKE MIROVINE”

NOVI PROJEKT PRAVOBRANITELJICE ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

16. 11. 2018.
PREDSTAVLJEN PROJEKT ,,JEDNAKA PRAVA - JEDNAKE PLAĆE - JEDNAKE MIROVINE”
PREDSTAVLJEN PROJEKT ,,JEDNAKA PRAVA - JEDNAKE PLAĆE - JEDNAKE MIROVINE”

U utorak, 6. studenog 2018. godine, u Hrvatskom saboru je predstavljen Projekt ,,Jednaka prava - jednake plaće - jednake mirovine”. Cilj ovog Projekta je, kako je definirano Projektom, širenje opsega provođenja akcija i zakonskih standarda rodne ravnopravnosti s ciljem dostizanja rodne ravnopravnosti i sprječavanja siromaštva u Hrvatskoj. Nositeljica ovog europskog Projekta je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, a Projekt se provodi od 1. listopada 2018. do 30. rujna 2020. godine. Projekt financira Europska unija, a ukupna vrijednost Projekta je 468,510.20 eura. 

Autorica: Adrijana Nikitović

Na svečanosti povodom početka Projekta prisutnima su se obratili Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Marko Krištof, ravnatelj Državnog zavoda za statistiku, Branka Ramljak, državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Katica Prpić, državna tajnica u Ministarstvu uprave, Irena Petrijevčanin Vuksanović, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i Renata Margetić Urlić, izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Predstavnici partnera na Projektu koji su s prisutnima podijelili svoja uvjerenja i očekivanja su Josip Šipić, stručni suradnik u Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu, Anamarija Tkalčec, koordinatorica u CESI-Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Mia Škarica, pravna savjetnica u Sindikatu umirovljenika Hrvatske, te Hildegard Van Hove, koordinatorica u Institutu za ravnopravnost muškaraca i žena iz Belgije.

Projekt ,,Jednaka prava - jednake plaće - jednake mirovine” se bavi temom rodne nejednakosti u plaćama i mirovinama, što za posljedicu ima socijalnu i ekonomsku nesigurnost za žene.

,,Projektom želimo izgraditi standarde, mjere i akcije koje će pridonijeti podizanju svijesti o problemu jaza u plaćama i mirovinama između muškaraca i žena sa ciljem smanjivanja rizika od siromaštva posebice za žene. Ciljana skupina su nam predstavnici vlasti, javnih i privatnih kompanija, sindikata, ali i naši mladi.“ naglasila je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Projekt obuhvaća četiri faze i to su dubinsko istraživanje na nacionalnoj razini, izrada edukacijskih programa, izrada nacionalnog zakonodavnog okvira za jednake plaće i mirovine u Republici Hrvatskoj i povećanje vidljivosti teme kroz organiziranje nacionalnih kampanja, izrade videa, publiciranja izvješća istraživanja i objavljivanjem članaka u Glasilu Sindikata umirovljenika.

Mnogo pokazatelja ukazuje na neravnopravnost žena na tržištu rada. Prema podacima prikupljenim tokom 2015. godine, koje je objavio DZS, prosječna bruto plaća u Hrvatskoj je iznosila 7.946 kn , pri čemu su žene u prosjeku zarađivale 7.471 kn, a muškarci 8.422 kn. To znači da je prosječni udio žene u prosječnoj plaći muškarca iznosio 88.7%. Navedeni podaci pokazuju kako muškarci u prosjeku na godišnjoj razini zarade 11.412 kn više nego žene, odnosno zarade 1.47 prosječne hrvatske bruto plaće više.

Razloge za ovako statistiku pravobraniteljica vidi u većoj zastupljenosti žena na hijerarhijski nižim pozicijama, koja je posljedica tradicionalnih rodnih predrasuda i stereotipa kao i rodne diskriminacije, zatim kućanskim poslovima i brizi o obitelji i u omalovažavanju rada koje žene obavljaju.

Kada je riječ o mirovinama, jaz u mirovinama je prema mišljenju pravobraniteljice Ljubičić izravno povezan s postojećim jazom u plaćama, a doprinosi mu i postojeći sustav izračuna mirovina. Naime, od 1. 1. 1999. godine u izračun mirovina ulazi cjelokupan staž (uključujući i vrijeme provedeno na rodiljnom i/ili roditeljskom dopustu), što će žene koje su rodile dovesti u nepovoljniji položaj. Osim toga, razlike u mirovinama odražavaju i segregaciju na tržištu rada te ukazuju na veći postotak žena koje rade nepuno radno vrijeme, za nižu satnicu, uz prekide u radnom odnosu i sa manjim brojem godina radnog staža zbog neplaćenog rada koji obavljaju kao majke i njegovateljice u svojim obiteljima.

Partneri na ovom Projekta su Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Sindikat umirovljenika Hrvatske i Institut za ravnopravnost muškaraca i žena iz Belgije.

Projekt se realizira uz potporu velikog broja državnih tijela kao što su Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo uprave, Državni zavod za statistiku.

Program je upotpunio i performans ,,Jučer, danas, sutra“, u kom je dvoje djece kroz svoje glumačke sposobnosti prikazalo razlike između muškaraca i žena od rođenja do mirovine.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti