Zanimljivosti ROMI.HR

/
Print - CIGANIN, ALI NAJLJEPŠI NA INTERNETU

PREDSTAVA CIGANIN ALI NAJLJEPŠI NA INTERNETU

10. 4. 2020.
112 a CIGANIN, ALI NAJLJEPŠI NA INTERNETU
Izvor: Youtube - kanal 24sata
CIGANIN, ALI NAJLJEPŠI NA INTERNETU

U subotu, 11. travnja 2020. godine na Youtube kanalu 24sata na internetu s početkom u 20 sati možete pogledati iznimno popularnu kazališnu predstavu CIGANIN, AL' NAJLJEPŠI u režiji Ivice Buljana i dramaturga Ivora Martinića, napravljena prema višestruko nagrađivanom, istoimenom romanu Kristiana Novaka. Sjajna je to prilika da predstavu pogledaju brojni koji su to željeli, ali nisu došli do karata i da svi zajedno uz ovu sjajnu predstavu svoju pažnju usmjerimo u pravom smjeru.

ROMI.HR

LINK za predstavu: https://www.youtube.com/watch?v=FLGZiMkVWUA  

SUBOTA, 11. 04. 2020. U 20 SATI

 

U najavi na Youtube kanalu 24 sata uz najavu predstave istaknuto je i slijedeće:

''Protagonisti ovoga briljantnog Novakova romana čine nevjerojatnu galeriju likova koju prepoznajemo iz strahova današnjice, a uokvireni su u majstorsko fikcijsko tkanje. Mladi Rom Sandokan zvani Sandi zaljubi se u Međimurku Milenu, bijelu ženu iz susjednog sela Sabolščaka. Ona, rastavljena u kasnim četrdesetima, nepravedno izbačena s posla, vraća se u rodnu kuću gdje se mora brinuti za svojeglava djeda. Nuzat, Kurd iz Mosula napušta obitelj i zemlju koju je zahvatio rat, u potrazi za obećanim životom u Calaisu. Plančić, PR iz zagrebačke policijske uprave poslan je na teren da zataška ubojstvo koje može eksplodirati u nasilje i veliki politički skandal. Veteran Domovinskoga rata održava krhki mir u selu, a policajac na zalazu karijere opsjednut je vizijama kao iz apokaliptičke TV serije Leftovers.''

 

Portal ROMI.HR izvještavao je u više navrata o ovoj hit predstavi. Podsjetiti se možete ovdje.

 

S autorom knjige prema kojoj je nastala ova predstava Kristijanom Novakom smo razgovarali uoči premijere, 30. prosinca 2017. godine. Ovdje možete pričatiti taj intervju.

 

Ova predstava rezultirala je i širokom raspravom o upotrebi pojma ''Ciganin'' nakon što je zastupnik romske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi napao autore knjige i predstave, o čemu smo izvještavali.

 

Brojni umjetnici i druge javne osobe reagirale su na ovaj napad, a posebno je ostala upamćena reakcija jednog od najboljih hrvatskih književnika Miljenka Jergovića koju možete pročitati ovdje.

 

Pučka pravobraniteljica odbacila pritužbu protiv predstave „Ciganin, ali najljepši“ u kojoj se je tražila „zabrana izvođenja predstave, povlačenje knjige iz prodaje i sankcioniranje svih u svezi s tim odgovornim osoba“ i utvrdila kako naziv djela „Ciganin, ali najljepši“ nije govor mržnje ili povreda prava. O tome više možete pročitati ovdje.

 

Koristimo priliku da i mi zahvalimo Hrvatskom narodnom kazalištu iz Zagreba koje će, kao dio njihovih aktivnosti u doba pandemije korona virusa, omogućiti velikom broju građana da pogledaju predstavu ''Ciganin, ali najljepši''.

 
Povratak na zanimljivosti